Ewa gotuje: Zalewajka z maślanką, fuczki i słoiczki a’la tiramisu z zieloną herbatą

W sobotę 13 marca o godzinie 10:10 w Polsacie Ewa Wachowicz przygotuje specjały kuchni regionalnej. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz zacznie gotowanie od zalewajki. Do przygotowania tej zupy będą potrzebne: wywar jarzynowy, namoczone grzyby suszone, maślanka, czosnek, mąka orkiszowa jasna i kminek mielony. A do podania: ugotowane ziemniaki, cebula, boczek wędzony i natka pietruszki. Proste składniki potrawy, a efekt znakomity!

Po zupie Ewa zaprosi na danie główne - łemkowskie fuczki. Pod tą regionalną nazwą kryją się placki z kiszoną kapustą. Oprócz dobrze odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty do przygotowania potrawy będą potrzebne: jajka, mleko, szczypta soli, mąka oraz masło klarowane lub olej do smażenia. Danie dopełni sos pieczarkowy z następujących składników: pieczarki, cebula, masło klarowane, słodka śmietanka, sól, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz i szczypta gałki muszkatołowej.

Do zrobienia deseru zainspirował Ewę włoski klasyk - tiramisu, do którego zamiast kawy i kakao użyje japońskiej zielonej herbaty matcha. Pozostałe składniki to: żółtka jajek, erytrol zamiast cukru, cukier waniliowy, laska wanilii, serek mascarpone, woda, likier cytrynowy, okrągłe biszkopty, konfitura borówkowa. A do dekoracji również herbata matcha oraz pistacje bez soli.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 13 marca w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Zalewajka z maślanką, fuczki z sosem pieczarkowym i słoiczki a’la tiramisu z zieloną herbatą na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 898

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1