Do góry

Newsy

Fakty i mity o ziemniakach

Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian ziemniaków. Wiele z informacji krążących na ich temat jest nieprawdziwych. Poznajmy fakty i mity związane z tymi warzywami!

Fot.123RF

Mit: Ziemniaki są tuczące

Ziemniaki w dużej części składają się z wody. Ponadto, zawierają węglowodany złożone, które w odróżnieniu od węglowodanów prostych (zawartych w cukrze, owocach, słodyczach), pozwalają czuć sytość na dłużej. Skórka zawiera sporo błonnika, reguluje on działanie układu pokarmowego i zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto przyrządzać je w całości.

Młode ziemniaki zawierają mniej kalorii niż te dostępne przez cały rok.

Indeks glikemiczny ziemniaków gotowanych i serwowanych w postaci gorącego purée jest rzeczywiście wysoki (może wynosić nawet 95, czysta glukoza ma 100). Jednak ziemniaki ugotowane wcześniej i podawane na zimno, w całości mają już średni IG (około 50-60). Oznacza to, że poziom glukozy we krwi po ich zjedzeniu rośnie, ale już nie tak gwałtownie, jak w przypadku czystej glukozy, i równie powoli spada. Dlatego po ziemniakach jesteśmy dłużej najedzeni.

Co ciekawe, spożywanie ziemniaków (gotowanych lub pieczonych, bez dodatkowego tłuszczu lub z odrobiną oliwy) poprawia profil lipidowy krwi.

Fakt: Ziemniaki obniżają ciśnienie

Całkiem niedawno naukowcy natrafili na substancję o nazwie kukoamina w ziemniakach. Do tej pory myślano, że ten obniżający ciśnienie tętnicze związek chemiczny jest obecny tylko w kolcowoju chińskim, wykorzystywanym często w tradycyjnej chińskiej medycynie. Okazało się jednak, że i nasze pospolite ziemniaki zawierają tę substancję, co było sporą niespodzianką dla badaczy. Jeszcze tylko nie wiadomo, jaka ilość ziemniaków będzie wystarczająca, by przynieść efekty.

Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki na INTERIA.TV.

Mit: Ziemniaki są niezdrowe

W ziemniakach, oprócz dużej ilości wody, są także witaminy i składniki odżywcze. Są dobrym źródłem witaminy C: w średnim ziemniaku, ok. 150-gramowym, jest 27 mg tej witaminy, połowa dziennego zapotrzebowania. Dawniej te warzywa były jedzone przez marynarzy, by zapobiegać szkorbutowi.

W ziemniakach kryją się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, a także minerały: potas, magnez i żelazo. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Fakt: Ziemniaki korzystnie wpływają na układ nerwowy i krwionośny.

Witaminy z grupy B chronią ściany żył i tętnic, biorą udział w przesyłaniu impulsów nerwowych i są niezbędne do produkcji serotoniny, tzw. „hormonu szczęścia” oraz melatoniny, odpowiedzialnej za zdrowy sen. Tak jak wszystkie rośliny, zawierają także substancje antyoksydacyjne – karotenoidy i flawonoidy. Mogą więc być bronią w walce z wolnymi rodnikami, niszczącymi komórki.

Fakt: Ziemniaki mogą źle wpłynąć na zdrowie i wagę

Problem z tuczącymi właściwościami ziemniaków zaczyna się, kiedy je przyrządzamy. Te warzywa w formie purée z masłem czy w postaci frytek, rzeczywiście stają się prawdziwymi bombami kalorycznymi.

Ziemniaki to też pewne zagrożenie dla zróżnicowanej diety - większości z nas, tak smakują i tak łatwo je przyrządzić, że… nie jemy innych warzyw. A te inne warzywa, szczególnie zielone, czerwone i pomarańczowe, są nam niezbędne. Jedząc same ziemniaki pozbawiamy się różnorodności w diecie. Jak zawsze, ważny jest rozsądek i umiar. Jedzenie tylko jednego rodzaju pożywienia nie odbije się pozytywnie na zdrowiu.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń