Do góry

Newsy

Fioletowe warzywa leczą raka

Kolorowe warzywa doskonale prezentują się na naszych talerzach – pobudzają zmysły i zachęcają do jedzenia. Ale czy wiedzieliście, że za włączeniem ich do diety przemawiają nie tylko względy estetyczne? Szczególnie cenne są fioletowe warzywa, gdyż mogą uchronić nas przed rakiem.

Fot. 123RF

Śliwki, bakłażany, kapusta, porzeczki, borówki oraz buraki - co je łączy? Z pozoru, poza doskonałym smakiem, niewiele, Jeśli jednak przyjrzycie się im dokładniej, z pewnością rzuci wam się w oczy ich niebywały kolor. To właśnie różne odcienie fioletu sprawiają, że stanowią piękny akcent w wielu daniach. Co ciekawe, naukowcy odkryli, iż substancje nadające warzywom i owocom fioletową barwę, odpowiadają również za ich nieprzeciętne właściwości zdrowotne.

Rośliny zyskują różowawo-fioletowy kolor za sprawą antocyjanów. W zależności od ich stężenia warzywo może być ciemno czerwone, purpurowe lub intensywnie fioletowe. Każda z tych barw jest dla nas dobrym znakiem, gdyż sygnalizuje obecność tych wyjątkowo pożytecznych substancji. Warto wiedzieć, że antocyjany chronią rośliny przed wieloma bakteriami oraz wirusami. W ten sam sposób wpływają również na nasz organizm.

 

Zobacz też: Brokuły - antynowotworowe cudo. Kliknij!

Brokuły - antynowotworowe cudo

Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, najistotniejszy jest wpływ antocyjanów na wolne rodniki, których nadmiar może powodować przedwczesne starzenie się oraz szereg bardzo niebezpiecznych chorób, w tym miażdżycę, udar mózgu, demencję oraz astmę. Co gorsza, zbyt duża ilość wolnych rodników sprawia, że znacznie wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na wiele nowotworów, w tym raka płuc, żołądka, trzustki, piersi oraz jajników. Na szczęście, antocyjany mają zdolność ich wyłapywania oraz unieszkodliwiania, przez co znacząco obniżają ich szkodliwe działanie. Ponadto, substancje te przeciwdziałają powstawaniu stanów zapalnych w naszym ciele, co również znacząco obniża ryzyko występowania wielu chorób.

Różnorakie badania wykazały również, iż antocyjany zawarte w fioletowych warzywach, nie tylko unieszkodliwiają rakotwórcze wolne rodniki, ale również sprzyjają apoptozie komórek nowotworowych. Najprościej rzecz ujmując, oznacza to, że pod wpływem tych substancji, komórki rakowe ulegają przyśpieszonemu samozniszczeniu.

Na tym nie kończą się prozdrowotne właściwości fioletowych warzyw i owoców. Antocyjany doskonale sprawdzają się także przy leczeniu wielu innych schorzeń. Dzięki nim możemy łatwiej poradzić sobie ze schorzeniami wzroku, skóry, żołądka oraz stawów.

Wybór produktów, zawierających antocyjany jest naprawdę bardzo duży i zdaje się nieustannie poszerzać. Chcąc wprowadzić je do naszej diety możemy zdecydować się na dobrze nam znane śliwki, bakłażany i jagody lub poszukać nieco ciekawszych warzyw takich jak np. fioletowy kalafior, ziemniaki czy też purpurowe marchewki.

Pamiętajmy, że nasz jadłospis powinien być nie tylko zdrowy, ale również kolorowy. Komponując posiłki, starajmy się nie pomijać żadnego z kolorów - wówczas możemy mieć pewność, że dostarczymy organizmowi wszystkich substancji i składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.

Nie wiesz, co ugotować na obiad? Zasięgnij porad innych pasjonatów kuchni. Porozmawiaj na żwyo o gotowaniu. Kliknij!

Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń