Forum

Barszcz ukraiński z fasolą

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 510

Odpowiedz

GregSawik

27 kwietnia 2011

Buraczki
wołowina
żeberka wieprzowe
części z kurczaka
biała fasola (Jasiek)
marchew
pietruszka
por
kapusta biała słodka
cebula
sól i pieprz
liście laurowe

Dzień wcześniej namoczyć fasolę, którą następnego dnia gotujemy. Buraczki umyć i ugotować w skórkach. Wołowinę, żeberka oraz części z kurczaka umyć i ugotować wywar dodając liście laurowe. Dodać obraną i startą na dużych oczkach tarki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz pokrojoną kapustę. Następnie do garnka wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki wraz z pokrojoną drobno cebulą. W trakcie wyjmujemy mięso z zupy. Można je pokroić i podawać w zupie lub przyrządzić z nich inne danie. Gdy ziemniaki będę już miękkie dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki buraczki oraz ugotowaną wcześniej fasolę razem z wodą, w której ją gotowaliśmy. Całość doprawić solą i pieprzem. Już na talerzu niech każdy indywidualnie doprawi sobie zupę śmietaną 18%.

Propozycja: Zamiast gotować buraczki można je także upiec w piekarniku. Buraki należy umyć, osuszyć oraz każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości w rozgrzanym do około 200 stopni piekarniku przez około godzinę.

Życzę smacznego i polecam inne moje przepisy na: http://greggotuje.blogspot.com/

Konto usunięte

Odp. Barszcz ukraiński z fasolą

27 kwietnia 2011

Jadlam kiedys barszcz ukrainski w wersji typowo ukrainskiej i byl wlasnie z kapusta i jeszcze z czastkami papryki.
Byl bardzo,bardzo dobry.I byla tez w nim oczywiscie fasola.
PYCHA!
Ten przepis tez interesujacy,tylko czemu nie dalas na swoim profilu,tylko na forum?

biancorossa

Odp. Barszcz ukraiński z fasolą

01 maja 2011

Rozumiem,że to tylko jedna z propozycji na tzw barszcz ukraiński,a nie wzór barszczu niczym wzór metra?Na pewno da się to zrobić szybciej.Jeśli zakładasz tu szkółkę kucharską pomyśl o tych mlodych kucharkach,czy im się chce dwa dni "pierdzielić" z jedną zupą?Próbuj dalej,powodzenia:)

marysia11082

Odp. Barszcz ukraiński z fasolą

01 maja 2011

DOBRY TEMAT,W DZIECIŃSTWIE CZĘSTO W MOIM RODZINNYM DOMU GOŚCIŁ BARSZCZ UKRAIŃSKI.
TAK FASOLĘ TRZEBA DZIEŃ WCZEŚNIEJ UMYĆ I NA NOC ZAMOCZYĆ.W TEJ SAMEJ WODZIE W KTÓREJ SIĘ MOCZYŁA,GOTUJĘ NP.ŻEBERKA.
NASTĘPNIE WRZUCAM POKROJONE WARZYWA,GOTUJĘ OK.5-10 MIN.I ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTKĘ/GOTUJĘ TEŻ OK.10 MIN.NASTĘPNIE DODAJĘ POKROJONĄ BIAŁĄ KAPUSTĘ,KIEDY WARZYWA I ZIEMNIAKI SĄ MIEKKIE DODAJĘ STARTE NA GRUBEJ TARCE CZERWONE BURACZKI.NA KONIEC PRZYPRAWIAM ŁYŻECZKĄ OCTU ORAZ SOLĄ I PIEPRZEM.DODAJĘ TAKŻE 2 ZĄBKI CZOSNKU.BARSZCZ UKRAIŃSKI TO 'KONKRETNA'ZUPA SMACZNA I BARDZO POŻYWNA,CHOĆ TROCHĘ PRACOCHŁONNA ALE NAPRAWDĘ WARTA POŚWIĘCENIA.NA DRUGI DZIEŃ JEST JESZCZE SMACZNIEJSZA.

Odpowiedz

Kucharzeonline

slodkisenty..

Przepisów: 76

Ocena: 975

gosia_mm

Przepisów: 0

Ocena: 0

Pieprzyczfa..

Przepisów: 94

Ocena: 1174

renka

Przepisów: 17

Ocena: 876

jolcia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń