Forum

bigos

(15)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 295

Odpowiedz

wejza21

31 października 2011

ugotowalam bigos ale wyszedl bardzo kwasny,czy znacie jakis sposob zeby go uratowac,smakiem przypomina kwasnice a nie bigos,bede wdzieczna za kazda dobra rade
Pozdrawiam wszystkich smakerowiczow

maly928

Odp. bigos

02 listopada 2011

jeszcze jedno ...denerwuje mnie bardzo rada ....a mnie się to nie zdarza się ...ludzie czy wy nigdy się nie mylicie ktoś prosi o radę a wy go pouczacie ...narcyzy normalnie no

Hesia

Odp. bigos

04 listopada 2011

Ja lubię kwaśny bigos. Ale nie za kwaśny.
Nigdy nie rozumiałam, jak moja mama po odciśnięciu soku z kwaszonej kapusty (obie go uwielbiałyśmy do picia - sama witaminka) jeszcze ją płukała wylewając wodę do kanalizacji (profanacja ale też sposób na odkwaszenie zbyt kwaśnej kapuchy).
Ja po prostu mocno odciskam sok (sok słoikuję, wstawiam do lodówki i popijam lub używam do różnych potraw i zup jako zakwaszacz). Dolewam wody, dodaję mnóstwo mięska, wędzonek, kiełbasek (mnie więcej tyle ile kapuchy), przyprawki wszelakie wedle smaku i gustu. Jak mi wyjdzie kwasica (szczególnie po zimie kapusta jest bardzo kwaśna) dodaję z uczuciem miodu lub nawet odrobinę zwykłego cukru. Miód nie tylko osładza ale zmienia nieco smak, cukier mniej. Przy bardzo kwaśnej kapuście kwaszonej rzeczywiście dodatek zwykłej, słodkiej białej kapusty ratuje sytuację.

Smak pochodzi z naszego rozumu.
Smacznego

Hesia

Odp. bigos

04 listopada 2011

P.S. Można też odlać kwaśny płyn z bigosu i dodać "nowej" wody. Bigos co prawda straci nieco smaku ale nie będzie taki kwaśny. Odlany płyn zachowujemy - przyda się do innych potraw - np. do pieczeni wołowej (wołowina uwielbia kwasy), zupy jarzynowej czy kapuśniaku ze słodkiej kapusty.

kocha_gotowanie

Odp. bigos

08 listopada 2011

[cytat kogo=wejza21]ugotowalam bigos ale wyszedl bardzo kwasny,czy znacie jakis sposob zeby go uratowac,smakiem przypomina kwasnice a nie bigos,bede wdzieczna za kazda dobra rade
Pozdrawiam wszystkich smakerowiczow

Zeby nie byl taki kwasny ja zawsze plucze troche kapuste i po klopocie.

Odpowiedz

Kucharzeonline

Aster

Przepisów: 0

Ocena: 0

Bartek1979

Przepisów: 0

Ocena: 0

beer65

Przepisów: 1

Ocena: 4

MiraSz

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewanoba

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń