Forum

Ciastka francuskie

(6)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 59

Odpowiedz

gosia29

06 lipca 2010

Poszukuje sprawdzonego przepisu na ciastka francuskie, takie z brzoskwinią czy innymi owocami lub serem, które można kupić w cukierni pięknie się prezentują a jeszcze lepiej smakują.
Tylko jak takie ciasto kroić by uzyskać takie fajne kształty no i czy czymś je smarować?
Drożdżówki mi się już przejadły i zapychają strasznie.
Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam smakerowiczki i smakerowiczów!

Konto usunięte

Odp. Ciastka francuskie

06 lipca 2010

ciastka francuskie z owocami , serem lub innym dowolnym nadzieniem:
można je zrobić szybko z gotowego mrożonego ciasta francuskiego:
plastry ciasta francuskiego rozmrażamy i kroimy na kwadraty (ok.15x15cm),
każdy kwadrat nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i nakładamy -np.odsączone z soku i obtoczone lekko w mące kawałki brzoskwiń z puszki,lub inne owoce,
rogi kwadratu sklejamy na krzyż tworząc kopertę,
gotowe koperty układamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, smarujemy je białkiem,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15 minut,

agatasur

Odp. Ciastka francuskie

06 lipca 2010

Ja mam zawsze problem z ciastem, które nie chce się odkleić od folii, w której jest zawinięte oraz klei mi się do wałka. Czy mogę posypać ciasto mąką? I jak je odkleić od tego papieru?

LenaMS

Odp. Ciastka francuskie

07 lipca 2010

Bożenko, a po co obtaczasz brzoskwinie w mące?
Agata, a próbowałaś gotowego ciasta z Biedronki lub Lidla? Są na pergaminie i łatwo można je odkleić. Mrożone ciasto próbowałam raz- z Tesco, takie w kostce i trzeba było je rozwałkować. Podsypywałam mąką przy wałkowaniu, ale tak mi jakoś nie było podręcznie. Wolę jednak te w rulonach.
Jeśli chodzi o różne kształty ciastek francuskich to poszukaj na necie, jest sporo zdjęć czy filmików pokazujących jak ponacinać ciasto żeby uzyskać wiatraczki, grzebienie i inne.

Konto usunięte

Odp. Ciastka francuskie

07 lipca 2010

Owoce do ciasta obtaczam w mące, bo czasem podczas pieczenia mogą sie rozlać.
Natomiast jeżeli się je najpierw wysuszy na papierowym ręczniku i lekko obtoczy w mące to owoce nie wylewają się.

Odpowiedz

Kucharzeonline

GREGORHSPEED

Przepisów: 2124

Ocena: 47379

GoskaKwiatek

Przepisów: 0

Ocena: 0

AniaCzarna89

Przepisów: 1

Ocena: 10

Obserwator

Przepisów: 853

Ocena: 16336

daya-pl

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń