Forum

Ciasto drożdżowe

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 934

Odpowiedz

Konto usunięte

Odp. Ciasto drożdżowe

15 lipca 2010

Moje przygody z ciastem drożdżowym zawsze koncza sie wielkim obżarstwem :-) i szczerze mówiąc to nigdy nie zdarzył mi się zakalec. Uwielbiam ciasto drożdżowe i mam nadzieje ze moje wskazówki chociaż odrobinę Tobie pomogą.

Zawsze wykorzystuje świeże drożdże, które przechowuje w lodowce. Ważne jest aby wszystkie składnik wyjąc wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Rozczyn robię w ciepłym mleku - nie może być za gorące bo drożdże nie urosną. Na czas rośnięcia ciasto trzeba przykryć i odstawić w cieple miejsce. Czasami aby "pomoc" ciastu ustawiam je na garnku z ciepłą woda. Piekę w temperaturze 180st przez ok 30 minut (duza blaszka z piekarnika, ciasto z owocami).

A tutaj przepis na moje ulubione ciacho drożdżowe z kruszonka: http://www.zapetytem.pl/receipt.do?receipt=176

Powodzenia i Smacznego!!! :-)


Tosca

Odp. Ciasto drożdżowe

29 września 2009

Kochana, moje udaje się zawsze! :) Zajrzyj do moich przepisów, polecam drożdżówkę z owocami, a jeśli to ma byc dodatek do słonych dań, bułki (takie samo ciasto możesz wykorzystać jako bazę do pasztecików itd.). W razie czego pytaj... Aha... Drożdże lepsze są świeże, po prostu przechowywane w lodówce na górnej półce drzwi.

Tosca

Odp. Ciasto drożdżowe

29 września 2009

Pomijając przepis, najważniejsze wskazówki to: unikać przeciągu i zimna, bo siądzie, ciasto w pierwszej fazie wyrabiania musi byc dość wilgotne i kleiste, wyrabiaj poprzez rozciąganie, a nie gniecenie, unikaj kontaktu drożdży z solą. :)

Miska tupperware jest faktycznie przydatna, ale podobnie możesz wykorzystać inną, najlepiej plastikową miskę. Wyrobione ciasto umieść w misce, przykryj folia spozywczą (taką przeźroczystą) i wsadź do zlewu z lekko ciepłą wodą (uwaga, żeby sie nie zmoczyło), jak podwoi objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. :)

Sugarspice

29 września 2009

Drodzy smakerowicze, poszukuje wskazowek jak robic ciasto drozdzowe. Niestety za kazdym razem wychodzi zakalec chocby nie wiem jak bym starala. Czy macie jakies domowe sposoby? Jak uzywacie/przechowujecie swieze drozdze? Cz mozna je mrozic? A co z drozdzami w proszku?

Odpowiedz

Kucharzeonline

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

jolcia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

ChickStop

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewa_39

Przepisów: 0

Ocena: 0

Igorek100

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń