Zgłoś nadużycie
29 lipca 2012
może ktoś mi pomoże -każde moje ciasto drożdżowe kończy się zakalcem albo opada po wyjęciu z piekarnika,nie wiem co robię źle.Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych drożdży,świeże trudno tu dostać.Pozdrawiam.
Zgłoś nadużycie
Odp. ciasto drożdżowe
29 lipca 2012
Ciężko powiedzieć co robisz źle tak "na oko". Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że chyba najważniejszą czynnością jest pozostawienie wyrobionego ciasta tak długo w ciepłym miejscu, aż przynajmniej podwoi objętość. Pilnuj tez proporcji, żeby nie "przeładować" go mąką czy innymi składnikami. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie trochę odklejać się od ręki, tak z 10-15 min najmniej. Mi drożdżówki zawsze wychodzą, niezależnie od tego jakich drożdży używam, świeżych, w proszku czy mrożonych, ale przyznam, że zauważyłam, że te w ktorych używam suszonych drożdży, zawsze wyrastały troszkę mniej. Mam nadzieję, że coś Ci pomogłam:) Powodzenia.