Forum

ciasto drożdżowe

(6)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 828

Odpowiedz

celabrate

29 lipca 2012

może ktoś mi pomoże -każde moje ciasto drożdżowe kończy się zakalcem albo opada po wyjęciu z piekarnika,nie wiem co robię źle.Poza tym może ktoś poleci mi sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z suszonych drożdży,świeże trudno tu dostać.Pozdrawiam.

Namarra

Odp. ciasto drożdżowe

29 lipca 2012

Ciężko powiedzieć co robisz źle tak "na oko". Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że chyba najważniejszą czynnością jest pozostawienie wyrobionego ciasta tak długo w ciepłym miejscu, aż przynajmniej podwoi objętość. Pilnuj tez proporcji, żeby nie "przeładować" go mąką czy innymi składnikami. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zacznie trochę odklejać się od ręki, tak z 10-15 min najmniej. Mi drożdżówki zawsze wychodzą, niezależnie od tego jakich drożdży używam, świeżych, w proszku czy mrożonych, ale przyznam, że zauważyłam, że te w ktorych używam suszonych drożdży, zawsze wyrastały troszkę mniej. Mam nadzieję, że coś Ci pomogłam:) Powodzenia.

elcie

Odp. ciasto drożdżowe

29 lipca 2012

Ja ciasto drożdżowe robię tak - 1 kg mąki + 2 żółtka + 1/2 L mleka (może być kwaśne) 1 szkl. cukru + 1/2 kost. margaryny. W miskę wsypuję mąkę i robię w środku dołek do którego daję rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, ok 3 łyżki mleka i zostawiam do wyrośnięcia. Później dodaję pozostałe składniki (margarynę roztopioną i przestudzoną) i wszystko razem zarabiam drewnianą łyżką. Kiedy składniki się połączą wyrabiam rękami aby sprawdzić czy ciasto nie klei się do rąk. Jeśli się klei to podsypuję trochę mąki i zarabiam. Pozostawiam do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). po wyrośnięciu daję na stolnicę i wałkuję do wielkości blachy. Blachę natłuszczam i podsypuję trochę mąką. Kładę ciasto i znowu do wyrośnięcia a potem daję owoce lub budyń i posypuję kruszonką. Piekę w 200 st. C ok 20-25 min. i gotowe. Życzę udanego pieczenia i smacznego !!!!!

lasuch-09

Odp. ciasto drożdżowe

29 lipca 2012

Polecam moje przepisy:

https://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/babka-drozdzowa,27814

https://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/drozdz-oacute-wka,55270

W drugim przepisie zamiast 10 dag świeżych drożdży można użyć 2 paczuszki drożdży instant tj. 14 g.

życzę udanego wypieku.

Lilia108

Odp. ciasto drożdżowe

31 lipca 2012

Ja robię tak jak to robiła moja babcia - stosuję się do proporcji i ciasto pozostawiam do wyrośnięcia pod pierzyną ;) I jeszcze jedna zasada - jak skończy się pieczenie pozostaw ciasto na chwilę w piekarniku, a później delikatnie uchyl, tak żeby stopniowo wystygło i żeby para wyparowała - Naturalnym jest, że ciasto nieco opadnie, ale zakalca nigdy nie maiłam...
____________________
http://ovenland.tdnet.com.pl/

celabrate

Odp. ciasto drożdżowe

31 lipca 2012

Bardzo dziękuję za rady,ciasto zrobiłam według przepisu który zaproponował/a mi lasuch-09(ten drugi przepis),trzymałam się też dokładnie proporcji jak zaleciła Namarra i jak doradziła Lilia108 pozostawiłam ciasto na trochę w wyłączonym piekarniku,uchyliłam drzwiczki i pozwoliłam ciastu powoli wystygnąć.Bardzo dziękuję za rady,ciasto wyszło wyśmienicie,nie opadło.Zrobiłam ciasto z wiśniami ze słoika bo tu taniej o przetworzone owoce niż o świeże.Dzieciaki i mąż są wniebowzięci.Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za rady.Pozdrawiam.

kaskasz83

Odp. ciasto drożdżowe

06 sierpnia 2012

a mi nigdy drożdżowe nie opadło a wyjmuje z piekarnika zaraz po upieczeniu. A jeżeli chodzi o przepisy na drożdżach suchych, to jak najbardziej możesz wykorzystać przepisy gdzie się wykorzystuje drożdże świeże z tym, że musisz znaleść przelicznik wag i miar i dostosować się do podanej ilości i to wszystko

Odpowiedz

Kucharzeonline

MiraSz

Przepisów: 0

Ocena: 0

kasiama90

Przepisów: 0

Ocena: 0

pablo113

Przepisów: 0

Ocena: 0

Rudi

Przepisów: 0

Ocena: 0

CookWithMe

Przepisów: 19

Ocena: 134

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń