Forum

co z tym cukrem?

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 108

Odpowiedz

kaja25

11 marca

nie rozumiem fascynacji dietetyków i blogerów kulinarnych cukrem trzcinowym, czy brązowym. chemicznie to jest ten sam cukier - sacharoza. nie rafinowany czyli brązowy zawiera śladowe ilości mikroelementów, które nie mają większego wpływu na jego wartości zdrowotne. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku polskie cukrownie rafinowały importowany z Kuby cukier trzcinowy i był w naszych sklepach w tych samych cenach co nasz i nikt wtedy się nim nie zachwycał.

ninaak

Odp. co z tym cukrem?

12 kwietnia

Tak na prawdę cukier powinno się zastąpić innymi zamiennikami. Jeżeli chcesz się dowiedzieć o tym więcej to polecam udać się na warsztaty ze zdrowego gotowania i przyrządzania słodkości, które wcale nie tuczą. Świetnym miejscem jest Pracownia Odżywiania Naturalnego Kura Modowa w Łodzi - prowadzą tam właśnie takie warsztaty, a wiedza z nich wyciągnięta zostaje na lata.

Kasio

Odp. co z tym cukrem?

13 kwietnia

To po prostu biznes taki sam jak ten olejowy. Nowości na rynku sa chętnie wykorzystywane dla popisu, niekoniecznie też są smaczne czy arcy zdrowe. Smaki i upodobania to rzecz nabyta. Moga się zmieniać, wystarczy przez miesiąc nie słodzić aby przestać kochać słodka herbatę. Najzdrowszym sposobem na cukier jest jego ograniczenie bo zamienników na miarę zwykłego cukru zwyczajnie nie ma. 20 lat temu ludzie uwierzyli że masło jest szkodliwe, wtedy weszły na rynek wszystkie obrzydliwe margaryny i się świetnie sprzedawały. Teraz czas na kiełki, niewyobrażalnie gorzkie i w niczym nie przypominające domowych, oleje z cudacznych pestek, nienadające się do niemal niczego, mąki z kosmicznych promieni i wszelakie cukry. Cena czyni cuda, ludzie wierzą że jak coś jest drogie to jest lepsze, luksusowe, zdrowe.

fafiatko

Odp. co z tym cukrem?

12 lipca

z cukrem to najlepiej ograniczac! łyżeczka to 5g, w szkalnce słodzonych napojow jest ich piec a kto sprobowalby zjesc sama jedna lyzeczke.
Podobnie jak z zywnoscoa bio i eko, eko jest wychodowana samemu lub kupiona na targu z robaczkiem. a kurczak bio jest hodowany 10 szt na 1 metr kwadratowy a zwykly 12 szt na metr kwdratowy- ale roznica!
To jedna sciema! dla wycoagania portfela.

unikori

Odp. co z tym cukrem?

26 lipca

Czasami jesteśmy nieświadomi jak wiele cukru spożywamy. Warto mieć tego świadomość i zadbać o nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest udanie się do dietetyka w celu wypytania o wszystkie aspekty związane z produktami spożywczymi zawierającymi cukier. Jest to istotne, jeśli chcemy utrzymać prawidłową wagę, pozwolić sobie na więcej jedzenia, które nie będzie naszpikowane cukrem a także przede wszystkim dla zdrowia.

Wilczyca666

Odp. co z tym cukrem?

27 lipca

Cytat: Kasio
To po prostu biznes taki sam jak ten olejowy. Nowości na rynku sa chętnie wykorzystywane dla popisu, niekoniecznie też są smaczne czy arcy zdrowe. Smaki i upodobania to rzecz nabyta. Moga się zmieniać, wystarczy przez miesiąc nie słodzić aby przestać kochać słodka herbatę. Najzdrowszym sposobem na cukier jest jego ograniczenie bo zamienników na miarę zwykłego cukru zwyczajnie nie ma. 20 lat temu ludzie uwierzyli że masło jest szkodliwe, wtedy weszły na rynek wszystkie obrzydliwe margaryny i się świetnie sprzedawały. Teraz czas na kiełki, niewyobrażalnie gorzkie i w niczym nie przypominające domowych, oleje z cudacznych pestek, nienadające się do niemal niczego, mąki z kosmicznych promieni i wszelakie cukry. Cena czyni cuda, ludzie wierzą że jak coś jest drogie to jest lepsze, luksusowe, zdrowe.

To,że kiedy człowiek przestanie słodzić herbatę czy kawę i po nawet miesiącu się odzwyczai.... wierzę,bo ja tak zrobiłam.Ale dlaczego czepiasz się kiełków ,olejów ? Są gorzkie ? Przecież wiadomo,że kiełki należy porządnie wypłukać przed zjedzeniem a część przesmażyć na patelni.Przez lata kupowałam kiełki ,później "zainwestowałam" we własną kiełkownicę. Niczym się te kiełki nie różnią.Przepraszam-ceną.Własne są o wiele tańsze.Oleje to odrębny temat.

Wilczyca666

Odp. co z tym cukrem?

27 lipca

Cytat: kaja25
nie rozumiem fascynacji dietetyków i blogerów kulinarnych cukrem trzcinowym, czy brązowym. chemicznie to jest ten sam cukier - sacharoza. nie rafinowany czyli brązowy zawiera śladowe ilości mikroelementów, które nie mają większego wpływu na jego wartości zdrowotne. W latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku polskie cukrownie rafinowały importowany z Kuby cukier trzcinowy i był w naszych sklepach w tych samych cenach co nasz i nikt wtedy się nim nie zachwycał.

Niestety bardzo pomijanym "słodzikiem" jest melasa,czyli produkt uboczny produkcji cukru ,a o wiele bardziej wartościowy niż cukier gdyż zawiera witaminy.Oczywiście jest tez bardzo kaloryczna,ale zdrowsza. Z tego co wiem najzdrowsza jest stewia.Jest polecana cukrzykom,bo indeks glikemiczny wynosi 0.Dla osób na diecie tez bardzo dobra bo niskokaloryczna.Jedyny minus to cena.

Odpowiedz

Kucharzeonline

Aloha

Przepisów: 0

Ocena: 0

pola25

Przepisów: 0

Ocena: 0

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

Enea80

Przepisów: 0

Ocena: 0

izaa_a

Przepisów: 511

Ocena: 17569

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń