Forum

Czy używacie barwników do żywności?

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 12

Odpowiedz

zielonacytryna

25 sierpnia 2009

Ostatnio często widzę na blogach kulinarnych różne wypieki typu muffinki, cupcakes, czy torty z dodatkiem barwników - daje to bardzo fajny efekt wizualny. Nigdy nie próbowałam sztucznie barwić żywności, ale podobają mi się niektóre pomysły i może je wykorzystam. Czy używaliście kiedyś barwników do żywności? Jak się je stosuje? Mają jakiś wpływ na smak?

margo21

Odp. Czy używacie barwników do żywności?

25 sierpnia 2009

dodaję kurkumę jest to naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwi na żółto ,czasami dodaję do ryżu, makaronu ,sałatek, majonezu.

Mole3

Odp. Czy używacie barwników do żywności?

25 sierpnia 2009

Sztucznych nigdy nie próbowałam, ale barwiłam np. sokiem z buraka, szpinaku lub borówek. Jadłam natomiast torty z barwnymi masami/ozdobami - wyglądały może i ładnie, ale smakowały paskudnie. I jeszcze ta tablica chemiczna, która mi się włączała w głowie. ;)

zielonacytryna

Odp. Czy używacie barwników do żywności?

26 sierpnia 2009

A czy jeśli np dodam do ciasta sok ze szpinaku lub z buraczków to nie zmieni się smak? Głupio byłoby zabarwić np mufiny waniliowe sokiem buraczkowym i otrzymać mufiny waniliowo-buraczkowe ;) Ile trzeba takich naturalnych ingrediencji dodać, aby nie zepsuć smaku? Chodzi mi głównie o słodkie wypieki.

betaww

Odp. Czy używacie barwników do żywności?

26 sierpnia 2009

BARWNIKI SPOZYWCZE SĄ PRODUKOWANE NA BAZIE NATURALNYCH SKŁADNIKÓW WIĘC DODANIE JEDNEJ CZY DWU KROPLI DO KREMU NAPEWNO NIE ZASZKODZI ANI NIE ZEPSUJE SMAKU POTRAWY. NATOMIAST DODANIE WYWARU ZE SZPINAKU ALBO BURAKA DO MUFFINEK SPOWODUJE , Ż CIASTO OWSZEM BĘDZIE MIAŁO KOLOR ALE I SMAK RÓWNIEŻ DODANEGO SKŁADNIKA. TAK, ŻE POWSTANĄ MUFFINKI BURAKOWO WANILIOWE.
WIĘKSZOŚĆ DOBRYCH LODZIARNI POSŁUGUJE SIĘ TAKIMI BARWNIKAMI A JEDNAK JAK DO TEJ PORY NIE SPLAJTOWAŁY I NIE POTRUŁY LUDZI

Tosca

Odp. Czy używacie barwników do żywności?

27 sierpnia 2009

Wszystko zależy co chce sie zabarwić. Muffinek nie barwiłabym buraczkami, ale jagodami, czemu nie? Nawet jeśli dasz trochę soku owocowego, to i tak nie będą miały zdecydowanego smaku tych owoców. Kurkuma, to świetny sposób na barwienie nie tylko ryżu, ale także sosów, galaret itp.

Odpowiedz

Kucharzeonline

wege_garnus..

Przepisów: 0

Ocena: 0

smaker

Przepisów: 37

Ocena: 925

agnes72

Przepisów: 299

Ocena: 1364

Joanna

Przepisów: 2

Ocena: 124

Tyska505

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń