Forum

dietetyczne potrawy

(27)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 458

Odpowiedz

kornellka1

Odp. dietetyczne potrawy

10 stycznia 2010

Z powodu cukrzycy musiałam zastosować wiele zmian w diecie.Chcąc uniknąć stosowanie mąki do zagęszczania sosów,do duszenia każdego mięsa, oprócz cebuli daję selera w jednym kawałku.Po zmiksowaniu i przyprawieniu według
własnego uznania sos jest pyszny.

Katarinka

Odp. dietetyczne potrawy

11 stycznia 2010

Wow, ile fajnych pomysłów, jestem aktualnie na diecie poświątecznej ;) więc z pewnościa wypróbuję, MIrabelka dzięki za tak obszerną listę dań, z pewnościa smacznych a nie koniecznie idacych w boczki ;) Pozdrawiam odchudzających się ;) Kasia,

Floetka

Odp. dietetyczne potrawy

12 stycznia 2010

Ja ostatnio też podjęłam odchudzanie. Bardziej uważam na to, co jem, wyeliminowałam nadmiar tłuszczu, staram się unikać węglowodanów na wieczór i opracowuję chudsze wersje posiłków. Na razie opanowałam sos pomidorowy do makaronu (ten zamieniłam na pełnoziarnisty, polecam, jest super, na długo syci) i rybę na parze. Dziś zaczynam serię z piersią kurczaka, będzie ciężko, bo nie cierpię kurzych cyców.

keja

Odp. dietetyczne potrawy

12 stycznia 2010

Lubię zamiast piersi z kurczaka(też nie cierpię kurzych cycków) pierś z indyka. Plaster oprószam solą ,pieprzem i np czosneczkiem nacieram ,i przyklejam do bardzo rozgrzanej suchej patelni . Musi być dobra gruba patelnia . Przyrumienione mięso odskakuje od patelni i przyklejam drugą stronę mięsa . Trwa to koło 5 min i mięso jest soczyste i miękkie .Coś z warzyw zawsze mam przygotowane ,np buraczki . Albo można potrzeć marchewkę i połączyć z chrzanem i jogurcikiem odrobina . To tak na szybkie danie :) Indyka mięso jest dobre w obniżaniu wagi .

Mięso z indyka ciemne ,tz gulaszowe . Obsmażam na maśle ,na rumiano,dodaje pieprz,magi,czosnek , szałwię (tą z torebek ,herbatki) sok z cytryny.Podlewam winem na koniec. Wysmażam wino. Sosik robi się jak emulsja,danie bardzo aromatyczne .Czosnek daję w łupinkach . Nie przypala się a oddaje aromat . Po usmażeniu łupinki usuwam a czosnek jest mięciutki ,można go rozgnieść w sosiku . Podawać z czym mamy ochotę . Ja się ciągle odchudzam . Wystarczy mi sałata z sosem winegre.

Golonko z indyka. Gotować jak golonko wieprzowe. Pyszne. Można też zrobić wersję duszoną . Dodaje odrobinę gałki muszkatałowej .

Floetka

Odp. dietetyczne potrawy

13 stycznia 2010

Okazuje się, że kurzy cyc, gotowany w folii aluminiowej. na parze, nie jest taki zły. Ośmielam się rzec: całkiem smaczny. Najpierw go zamarynowałam w kefirze z czosnkiem, odrobiną soli i curry (na noc), zrobiłam kieszonkę, w którą włożyłam ok. 50 gramów papryki konserwowej. Potem cały ten majdan został owinięty szczelnie w folię i ugotowany na parze. Generalnie potrawy tak zrobione smakują mi dużo bardziej niż smażone czy nawet pieczone. Polecam :)

cheffy

Odp. dietetyczne potrawy

01 grudnia 2010

kiedyś myślałam, że dietetyczne dania nie do końca będą smaczne i dobre, ale kiedy nauczyłam się inaczej gotować od razu wszystko jest lepsze :)Moim najnowszym odkryciem są Placuszki z cukinii z łososiem: http://medlinea.pl/dieta/ksiazka-kucharska-medlinea/obiad/#placuszki.

Odpowiedz

Kucharzeonline

Ninchen_67

Przepisów: 0

Ocena: 0

eedyta

Przepisów: 0

Ocena: 0

ski_ttles

Przepisów: 0

Ocena: 0

slodkisenty..

Przepisów: 146

Ocena: 1872

Joanna

Przepisów: 2

Ocena: 137

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń