Forum

Dżem z czarnej porzeczki :)

(6)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 386

Odpowiedz

halisia

Odp. Dżem z czarnej porzeczki :)

18 lipca 2012

posiadam świetny przepis na dżem z czarnej porzeczki.
Wykony=uje go od lat i zawsze chwala go moi domownicy
a oto przepis
zebrana poczeczkę obrać z gałązek ,umyć i zmiksować
odmierzyc ilość zmiksowanej porzeczki i dodać tyle samo cukru.
wymieszac drewniana łyżką przeczkę z cukrem
Masę wkładać do słoiczków i psteryzować 15min od zagotowanias ie wody w garnku
Mam na mysli słoiczki dżemowe.
Dzem jest pyszny ,sprawia wrazenie jakby był włozony do słoiczów surowy bez gotowania
życzę smacznego i pozdrawiam.

smakosia

Odp. Dżem z czarnej porzeczki :)

24 lipca 2012

ja robię bardzo łatwy i bardzo pyszny dżem z czarnej porzeczki i poziomek :)
przepis mam z bloga pani Tereski i tak go tu wklejam jak go sobie skopiowałam :)

700 g czarnej porzeczki
300 g poziomek
1 Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru

Na początku czarną porzeczkę oczyszczam z gałązek i opłukuję letnią wodą. Porzeczki przekładam do garnka, wsypuję żelfix i cały czas mieszając zagotowuję. Teraz dodaję cukier i nie przerywając mieszania gotuję jeszcze minutę. Następnie dodaję poziomki, dokładnie mieszam i znów zagotowuję. Garnek zdejmuję z kuchenki i jeśli utworzyła się piana, to zdejmują ją łyżką. Przygotowane słoiki napełniam dżemem po brzegi, szczelnie zakręcam i ustawiam na 5 minut do góry dnem.

Jolkafasolka

Odp. Dżem z czarnej porzeczki :)

28 lipca 2012

[cytat kogo=halisia]posiadam świetny przepis na dżem z czarnej porzeczki.
Wykony=uje go od lat i zawsze chwala go moi domownicy
a oto przepis
zebrana poczeczkę obrać z gałązek ,umyć i zmiksować
odmierzyc ilość zmiksowanej porzeczki i dodać tyle samo cukru.
wymieszac drewniana łyżką przeczkę z cukrem
Masę wkładać do słoiczków i psteryzować 15min od zagotowanias ie wody w garnku
Mam na mysli słoiczki dżemowe.
Dzem jest pyszny ,sprawia wrazenie jakby był włozony do słoiczów surowy bez gotowania
życzę smacznego i pozdrawiam.

Jolkafasolka

Odp. Dżem z czarnej porzeczki :)

28 lipca 2012

fantastyczny dżem, zrobiłam i się zdziwiłam. Super! A słoiki pasteryzowałam w piekarniku - 15 min od uzyskania temperatury 120 stopni (zwykły gazowy piekarnik z grzaniem od dołu). Czysta robota. ;)

TrendCenter_pl

Odp. Dżem z czarnej porzeczki :)

23 sierpnia 2012

Jeżeli dobrze zrozumiałam,to 15 minut trzymasz słoiki w temperaturze 120 stopni, dzięki za tą informację bo na innym forum pytałam właśnie to to ile minut mają być w piekarniku i nikt nie umiał opowiedzieć. Niektórzy trzymali je krócej,bo jakieś 10 minut.

Odpowiedz

Kucharzeonline

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

jolcia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

ChickStop

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewa_39

Przepisów: 0

Ocena: 0

Igorek100

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń