Forum

GARNKI

(24)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 7864

Odpowiedz

Hesia

Odp. GARNKI

07 marca 2013

Co kupisz to będzie Ci służyć. Dzisiaj nie ma garnków idealnych, które używała babcia, potem mama a na końcu Ty. Dzisiaj wszystko jest na "teraz" a jutro kupisz nowe. Najlepsze garnki są żeliwne emaliowane. Przy dbałości (nie rzucać i upuszczać na podłogę, często myć nie tylko środek ale także zewnętrzną warstwę i spód) wytrzymają nawet 50 lat (sama mam taki czajnik i 3 garnki różnej wielkości i służą mi już 25 lat). Jeżeli chodzi o współczesne - najlepsze są stalowe z takimi samymi rączkami i pokrywkami. Te z grubym dnem i szklaną pokrywką dobrze trzymają ciepło ale szybko (pół roku do jednej trzeciej) z pokrywki odpada uchwyt. Trzeba kupić garnki dobrej firmy - rączki wytrzymują około 2 lat. No i takich garnków nie wstawisz do piekarnika (uchwyty są tworzywa sztucznego - ebonitu).

Tosca

Odp. GARNKI

09 marca 2013

Zależy jaka masz kuchenkę. Emaliowanych nie wolno używać na płycie grzewczej czy indukcyjnej. Ja mam klasyczne, stalowe zeptery z grubym dnem (prezent od teściowej) i są rewelacyjne. Łatwo się myją, nie przysadzają, dłuuugo trzymają ciepło, także często wyłączam wcześniej i potrawa dochodzi sama. Polecam! Są drogie (trochę tańsze, a podobne Philipiaki), ale warte zachodu, wystarczą na lata i pokolenia (w przeciwieństwie do opinii mojej przedmówczyni).

Konto usunięte

Odp. GARNKI

11 marca 2013

Witajcie.
Fajne te garnki , ale cena jak na gary to wzięta z kosmosu , za taką kwotę to można kupić niezłe meble do kuchni.
Ja osobiście uważam , że garnki służą do gotowania , a nie do dekoracji - używam zwykłe ze stali nierdzewnej , kupowane najczęściej w ikei i jestem zadowolona . Przy zakupie garnków ważne jest aby miały grube dno , uchwyty metalowe nie plastikowe i powinny być dość ciężkie.
Pozdrawiam

sandlicz

Odp. GARNKI

11 marca 2013

No ja też staram się oszczędzać na garnkach, chociaż wiem, że nie powinnam. Niestety, długi czas widziałam skutki tego oszczędzania - nagrzane rączki czyli poparzone dłonie, przypalone dno, kiepskie nagrzewanie itp. Marzyły mi się Zeptera garnki, ale mały wydatek to to nie jest, więc kupiłam inne, a mianowicie takie firmy Vinzer : http://www.stylowazastawa.pl/produkt/8652/komplet_garnkow_vinzer_9_universum_compact.html i kurcze blade, uszczupliły nieco mój portfel (ale jak na garnki to myślę, że cena przyzwoita), ale są super! Dokładnie takie jakie chciałam.

magmauaziel

Odp. GARNKI

19 czerwca 2013

Witam,

niestety dalam sie nabrac na ten bajer z garnkami KESSEL...9-warstwowe dno (w rzeczywistosci dno ma moze z pol do centymetra grubosci), najwyzsza jakosc, stal niezniszczalna...ahaa...juz po wyjeciu ich z opakowania (miala byc walizka-byl karton), okazalo sie co za 'cudo' kupilam. Chinszczyzna i bubel na pierwszy rzut oka, na zdeciu wygladaja pieknie, a w rzezywistosci sa to lekkie garnki, zle wykonane, z plastikowymi raczkami, ktore daja ten specyficzny zapach palonego plastiku podczas gotowania. Smierdzi w calym domu.
ABSOLUTNIE ODRADZAM! Bylo dla mnie podejrzane to ze firma Kessel, o ile takowa wg istnieje- nie ma nawet swojej strony internetowej. Lepiej dolozyc 200-300 zl i kupic sprawdzone garnki Bernhofa np. Pozdrawiam, magmauaziel

Afrulu

Odp. GARNKI

20 czerwca 2013

Kilka lat temu kupiłam komplet garnków firmy Bachmayer Solingen z termometrem w pokrywkach.Spisują się doskonale tak na gazie jak i na płycie indukcyjnej.Były i są nadal drogie ale uważam,że warto było.

Jasienka1

Odp. GARNKI

20 czerwca 2013

Przeczytalam Wasze wypowiedzi i zgadzam sie, nalezy zakupic garnki dobre. Bez plastikowych dodatkow. Nadaja sie one do kazdej temperatury i do piekarnika. Dobrze jest patrzec na firme. Kupilam zeliwna geslarke, ciezka , solidna, ale niestety uchwyty byly slabo przyspawane i juz odpadly. Nie ma jednak regol, czasem dobre firmowe tez jest do bani.

Odpowiedz

Kucharzeonline

babciaaneczka

Przepisów: 6

Ocena: 26

owsik

Przepisów: 0

Ocena: 0

Anna1122

Przepisów: 0

Ocena: 0

Kati

Przepisów: 5

Ocena: 16

EwaS

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń