Forum

 GOFRY

(12)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 253

Odpowiedz

Carexpert

05 stycznia 2008

Czy ktos zna przepis na prawdziwe gofry jakie sie kupuje w malej gastronomi? Jest wiele przepisow ale nigdy zaden gofr nie smakuje jak kupiony. Te kupione sa tanie w produkcji bez zadnych super dodatkow a sa pycha. Do domowych dodaje sie wiele skladnikow ( roznych w zaleznosci od przepisow) a nigdy nie smakuja jak tamte do tego nie wyrastaja na tyle by byly pelne zazwyczaj mam dno bez gory jak przekrece gofrownice do gory dnem by gora tez wyszla to mam tylko 2 skorki bez srodka i nie idzie ich wyjac w calosci bo nie chca sie oderwac od gofrownicy mimo smarowania olejem. Co robic?

k_krysia

Odp.  GOFRY

27 kwietnia 2008

Szanowna Pani. W pierwszej kolejności proponuję sprawdzić moc gofrownicy powinno być co najmniej 1300 W. Ja miałam taki sam problem z goframi - bardi=ziej przypominały racuchy niż gofry, ponieważ moja gofrownica miała tylko 700 W mocy - do wyrzucenia do niczego się nie nadawała . Próbowałam różne przepisy i nic dopiero jak zmieniłam gofrownicę to gofry mi się udały.
Podaję mój przepis na gofry: 50 dag maki, 4 jajka, 5 dag drożdży, 1 c. waniliowy, 4 łyżki cukru, 1/2 litra płynu /mleko
+ woda /wody mniej/. 20 dag roztopionego masła, sól. Jajka utrzeć z cukrem - mikserem na pulchną masę Dodać letnie mleko z drożdżami, mąkę, masło, sól - wszystkie składniki miksować na jednolitą masę. pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno być trochę gęściejsze od naleśnikowego. Powodzenia. Smacznego!

Garfield

Odp.  GOFRY

18 czerwca 2008

To po pierwsze kup sobie prawdziwą gofrownicę, a nie wynalazek. Najważniejsze w gofrach to jest to żeby gofrownica była gorąca i nie otwierana podczas pieczenia. A mój sprawdzony przepis to:
2 jajka
400 g mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny
woda
Rozpuszczoną margarynę wymieszać z mąką, proszkiem, cukrem, żółtkami i wodą. Wody ma być tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać ubite na sztywno białka i delikatnie zamieszać. Piec kilka minut.

Uwaga.
1.Gofrownica musi być dobrze nagrzana.
2.Nie zaglądać do gofrownicy podczas pieczenia.
3.Upieczone gofry kłaść na ruszcie, żeby się nie zaparzyły.

Fotka na stronie garfieldowegotowanie.w.interia.pl w dziale słodkości

Odpowiedz

Kucharzeonline

pszczolek

Przepisów: 0

Ocena: 0

in_door

Przepisów: 0

Ocena: 0

MiraSz

Przepisów: 0

Ocena: 0

Mati2610

Przepisów: 0

Ocena: 0

Migaret

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń