Forum

Grzyby solone do sloika

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 3447

Odpowiedz

PATI197799

Odp. Grzyby solone do sloika

20 sierpnia 2012

Grzybki obgotować, przestudzić . Włożyć do słoika na wysokość 3/4. Zalać zalewą. Ja na każdy litr wody daję łyżkę soli. Gotować pierwszego dnia godzinę , drugiego 40 minut ( od zagotowania )

perpetuum

Odp. Grzyby solone do sloika

20 sierpnia 2012

robiłam kiedyś opieńki solone, a robiłam to tak: same kapelusze opieniek obgotować; następnie trzeba wziąć garnek kamienny solidnie go wyszorować i sparzyć wrzątkiem; następnie na jego dno sypie się warstwę soli, na sól wykłada się warstwę grzybków, znów sól i grzyby i tak do wyczerpania grzybów, OSTATNIA WARSTWA TO SÓL!! soli nie żałować, każda warstwa musi być solidna!! całość przykrywa się wyparzonym talerzykiem i obciąża np. wyparzonym słoikiem napełnionym wodą lub wyparzonym kamieniem, na wierzch bawełnianym ręczniczkiem lub serwetką. W garnku wytworzy się gęstawa zalewa solankowa i to jest pożądane, a nawet konieczne. Takie opieńki mogą stać w zimnej piwnicy nawet kilka miesięcy. Przed użyciem należy dobrze je wypłukać ewentualnie wymoczyć, tak jak solone śledzie, i można z nich robić sos, dodać do zupy lub potraktować jako półprodukt do zrobienia opieniek w occie. Wprawdzie opieńka to grzyb o raczej średnich walorach, ale ma swoich zwolenników :)

kaskasz83

Odp. Grzyby solone do sloika

21 sierpnia 2012

ja opieńki uwielbiam, nigdy nie robiłam grzybów w soli, ale na zimę do sosu to po prostu mrożę obgotowane grzyby i po krzyku ;) a że sos z opieniek mogę jeść tonami to mrożę tego sporo;) oczywiście jak jest dobry sezon

nikola2005

Odp. Grzyby solone do sloika

21 sierpnia 2012

[cytat kogo=kaskasz83]ja opieńki uwielbiam, nigdy nie robiłam grzybów w soli, ale na zimę do sosu to po prostu mrożę obgotowane grzyby i po krzyku ;) a że sos z opieniek mogę jeść tonami to mrożę tego sporo;) oczywiście jak jest dobry sezon

Tak też zrobiłam, obgotowałam i zamroziłam najlepszy i najszybszy sposób:)

elnes

Odp. Grzyby solone do sloika

23 sierpnia 2012

Ja mrożę wszystkie grzyby,część obgotuję i używam do duszenia,kapusty,krokietów i część mrożę surowych tz. nie obgotowane (prawdziwki,koźlaki,kurki,podgrzybki) i zużywam je do sosów,zup.Smakują tak, jakby były przyniesione prosto z lasu

Odpowiedz

Kucharzeonline

Nevermore

Przepisów: 0

Ocena: 0

Pysiorek

Przepisów: 0

Ocena: 0

Milycooking

Przepisów: 38

Ocena: 150

marzena898

Przepisów: 0

Ocena: 0

AniaCzarna89

Przepisów: 1

Ocena: 10

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń