Forum

Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!

(13)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 10171

Odpowiedz

tel31

18 grudnia 2009

Witam
Jak smażyć ryby???Mam problem,lubię rybki ale kiedy smażę to już ich nie lubię :)
-przyklejają się do patelni,panierka zostaje na patelni,olej pryszcze po całej kuchni-próbowałam umażyć rozmrozone,zamrożone,bardzo rozgrzany olej...I ZAWSZE PANIERKA ODKLEJA SIĘ OD RYBYI ZOSTAJE NA PATELNI!!!
POMOCY !!!
**********Wesołych smacznych świąt*************

Domina

Odp. Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!

22 grudnia 2009

W moim rodzinnym domu karpia się kupowało świeżego a nie mrożonego. Dla mnie zabijanie tego w wannie jest niehumanitarne, więc stawiałabym na trupa, żeby biedaczki nie musiały przeżywać szoku transportu. Widziałam wczoraj w wiadomościach mówili o tym jak sprzedawcy meczą te zwierzęta przy sprzedaży, to przyznam zrobiło mi się przykro. Ale świeża ryba jak się ją dobrze opanieruje nie powinna się przyklejać do patelni, chyba że źle ją rozgrzałaś, albo masz podrapaną. Najlepiej usmażyć dzień przed wigilią a potem odgrzać w piekarniku, będzie chrupiąca. Ja w tym roku na szczęście idę na proszoną wigilię, a gdybym robiła u siebie to na pewno łososia.

idealnapanidomu

Odp. Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!

12 stycznia 2010

Przygotowanie ryb do patroszenia



Rozmrażanie ryb. Ryby zamrożone w całych tuszkach należy rozmrażać w wodzie bieżącej, najlepiej pod natryskiem (przy użyciu kuchennego sitka prysznicowego). Rozmrażanie trwa wtedy krótko, jest równomierne, a tkanka mięsna zachowuje pierwotną konsystencję. Mrożone filety poddaje się obróbce cieplnej bez rozmrażania.


Zabijanie ryb. Rybę należy uchwycić ręką u nasady głowy (najlepiej przez ścierecźkę), ogłuszyć mocno młotkiem i w tym samym miejscu przeciąć poprzecznie ostrym nożem kręgosłup. Następnie odłożyć rybę do naczynia na kilkanaście minut. Większe sztuki zabija się przebijając serce ostrym, cienkim nożem; uzyskuje się wtedy trwalsze i bardziej smaczne mięso. Węgorze usypia się przez zamoczenie w wodzie z octem i solą.


Odłuszczenie. Przed przystąpieniem do odłuszczenia należy ryby dokładnie umyć w bieżącej wodzie przy użyciu miękkiej szczoteczki. Łuski, zależnie od ich rodzaju i sposobu osadzenia w skórze, usuwa się przez skrobanie, golenie, ewentualnie parzenie połączone następnie ze skrobaniem.


Łuski duże i luźno osadzone (karp, leszcz) zdrapuje się ostrym nożem, widelcem lub specjalną skrobaczką, zaczynając od ogona ryby ku głowie.


Ryby o łusce drobnej, mocno osadzonej w skórze (szczupak, sandacz, łosoś, karaś, brzana, certa) odłuszcza się przez golenie. Rybę należy położyć płasko, uchwycić za ogon przez ściereczkę i prowadząc bardzo ostry nóż (lekko skierowany ostrzem w górę) ruchem poprzecznym ścinać płaty łusek najpierw z jednego, następnie z drugiego boku ryby, a na końcu z części grzbietowej. Ryby o łusce bardzo drobnej, trudno usuwalnej i pokrytej śluzem (lin, okoń, flądra) zanurza się na kilka sekund we wrzącej wodzie do momentu zbielenia śluzu, po czym natychmiast skrobie ostrym nożem od ogona ku głowie (z flądry po sparzeniu zeskrobuje się łuskę tylko z ciemnej, chropowatej strony).


Z ryb nie mających łusek zeskrobuje się śluz i dokładnie myje, z węgorza i kongera ściąga się skórę, nacinając ją uprzednio dookoła głowy. Następnie należy przez otwory oczne przełożyć sznurek lub wbić hak w podniebienie i rybę zawiesić. Naciętą skórę odciągnąć delikatnie od mięsa, w razie potrzeby lekko podcinając więzy, uchwycić ją przez ścierkę i ściągnąć ku dołowi (jak pończochę).


Duże płetwy grzbietowe u okonia, sandacza, ostroboka muszą być usunięte przed skrobaniem. W tym celu po obu stronach płetwy na grzbiecie należy dokonać dwóch podłużnych, głębokich cięć (jak najbliżej płetwy), skierowanych nieco ku środkowi. Następnie płetwy ująć przez szmatkę w palce (od strony ogona) i wyrwać.

oli33

Odp. Jak smażyć ryby-mrożone !!!!!!!

09 grudnia 2012

jesli chodzi o pange to nie jeccie tej ryby bo ona jest trujaca pochodzi z japoni jest chodowana masowo w pierwszej postaci ryba jest strasznie tlusta i dopiero bo obrupce daja ja na chandel no i kupujac pange 50 procent naszej kasy idzie na wode w ktorej jest ona zamrozona a jesli chodzi o smazenie to na glebokim dobrze rozgrzanym oleju i zawsze od strony skory

Odpowiedz

Kucharzeonline

GREGORHSPEED

Przepisów: 2074

Ocena: 46373

Docherro

Przepisów: 730

Ocena: 13771

Elajla

Przepisów: 94

Ocena: 381

szybki68

Przepisów: 0

Ocena: 0

maniutek

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń