Forum

jak to zrobić

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 349

Odpowiedz

HGGG

17 marca 2016

Witam przesyłam link z przepisem który wygląda nieziemsko ale ja jednak nie umiem gotować i nie wiem jak go zrobić Może będzie miał ktoś jakiś pomysł i spróbuje go ktoś zrobić !
http://bisousatoi.blogspot.com/2011/06/zebra-oh-zebra.html

smaker

Odp. jak to zrobić

18 marca 2016

Co prawda nie przygotowywaliśmy nigdy tego ciasta, ale przetłumaczyliśmy dla Ciebie przepis z tej strony. Może będzie łatwiej :)
Składniki:
300 g białek
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka emulgatora
120 g cukru
150 g niskoproteinowej mąki do ciast
20 g mleka w proszku
50 ml mleka kokosowego
30 ml oleju
1/2 łyżeczki rumu waniliowego
1/2 łyżeczki pasty czekoladowej
1/2 łyżeczki pasty kawowej

Przygotowanie:
Przygotuj urządzenie do gotowania na parze. Natłuść okrągłą formę o średnicy 20 cm (można wykorzystać inny kształt o podobnej objętości)
Ubij na sztywno białka z dodatkiem soli i emulgatora
Miksując na niskich obrotach, dodaj do białek mleko w proszku oraz mąkę.
Następnie ostrożnie dodaj mleko kokosowe i olej, rozprowadź równomiernie.
Podziel masę na 3 równe części. Do jednej z nich dodaj pastę kawową, a do drugiej pastę czekoladową. Trzecią pozostaw bez dodatków.
Do foremki wylej chochelkę masy kawowej, następnie na środku wylej chochelkę masy czekoladowej, a następnie taką samą porcję białej masy. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania wszystkich mas.
Ciasto gotuj na parze przez około 25 minut na średnim gazie.

smaker

Odp. jak to zrobić

18 marca 2016

Niestety ten emulgator też nas wprawił w osłupienie i stanowi dla nas zagadkę. Nigdy podczas przygotowywania ciast nie dodawaliśmy tego typu dodatków, a mimo to się udawały. Być może chodzi tutaj o jakiś stabilizator w stylu np. fixu do śmietan?
Gotować na parze możemy na kila sposobów - np. w parowarze lub nad garnkiem z gotującą się wodą (oczywiście odpowiednio zabezpieczonego od góry, aby para nie uciekała, a gotowała) czasami nazywa się tak również specjalny sposób pieczenia w piekarniku - formę w której pieczemy wkładamy do większej blaszki. dużą blaszkę wypełniamy wrzątkiem do 3/4 wysokości blaszki, w której pieczemy ciasto, ostrożnie wkładamy do piekarnika i pieczemy zgodnie z instrukcjami w przepisie.

pesto

Odp. jak to zrobić

24 marca 2016

Zgaduję, że może chodzić o lecytynę sojową. Jest to chyba najpopularniejszy emulgator stosowany w żywności. Można ją kupić w formie proszku w sklepach ze zdrową żywnością. Opakowanie 100g kosztuje ok. 16 zł. :)

Odpowiedz

Kucharzeonline

Bobien

Przepisów: 0

Ocena: 0

awerka56

Przepisów: 0

Ocena: 0

Basica

Przepisów: 0

Ocena: 0

hajduczek-n..

Przepisów: 296

Ocena: 3040

maniutek

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń