Forum

Kiszonki

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 283

Odpowiedz

lidka5x5

Odp. Kiszonki

21 listopada 2014

Ja znam jeszcze przepisy na kiszone arbuzy i cukinię lub kabaczek. Nie wiem tylko czy ktokolwiek by to zrobił i do czego wykorzystał. Jak również czy wiecie że można marynować czereśnie i pomarańcze oraz że możemy robić cytryny solone.

lidka5x5

Odp. Kiszonki

21 listopada 2014

Nie powinnam chyba tutaj podawać przepisu, ale jeżeli coś nie tak Pani Joanna usunie, może jeszcze ktoś zechce skorzystać....
4 cytryny
8 łyżek soli kamiennej grubej
3 goździki
1 liść laurowy
Trzy cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano oraz wieczorem. Po wyjęciu z wody cytryny naciąć na krzyż ( nie do końca ), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ułożyć ciasno a słoju z dnem wysypanym 1 łyżką soli.
Dodać goździki, liść laurowy i wsypać na wierzch resztę soli. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je pokrył, słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. Potem wyjmować cytryny po jednej cząstce lub po dwie, opłukać w wodzie, wykroić i usunąć miąższ. Skórkę wraz z albedo pokroić cienko w paski lub w kostkę i używać jako pikantnego i aromatycznego dodatku do ryb, sałatek lub sosów.
Ten przepis spisałam z broszury,,Domowe nalewki i przetwory" z serii Lubię gotować, nr. 9/2002

Konto usunięte

Odp. Kiszonki

22 listopada 2014


Wojtek9
Zgłoś nadużycie
Odp. Kiszonki
wczoraj, o 16:04

Jak to kto? Koneserzy! Smakosze!
Szmalec, kopę lat:)


Ech...........ta smakerowa przyjaźń ... ,aż serce się raduje ... Najlepsze są z kiszonek - kiszone grzyby.Genialne !!

Odpowiedz

Kucharzeonline

Steve

Przepisów: 443

Ocena: 4476

slodkisenty..

Przepisów: 55

Ocena: 652

kuchmariola63

Przepisów: 1292

Ocena: 15341

agnieszkacrow

Przepisów: 164

Ocena: 6185

Smolenski

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń