Forum

Kłopot z grzybami

(9)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 39

Odpowiedz

gocha01

28 października 2012

To znowu ja:-) Dostałam cały kosz grzybów od sąsiadki, wiekszośc z nich to koźlaki czy tez koźlarze jak kto woli,bo podobno to to samo,ja się nie znam, ja tylko zjadam:-) Właśnie i choć grzyby kocham to jednak mam kłopot,bo na raz cieżko cos z takiej ilości ugotować. Może część ususzyć,albo zamrozić tyle,że mrożonych mam już sporo wiec wolałabym cos innego.Od razu zaznaczam,że suszarki nie posiadam.A może macie jakies sposoby na przechowywanie grzybów,może jakoś w słoiki to powsadzać...jeny zupełnie nie mam pojęcia:-( będe wdzięczna za każdą podpowiedź.Pozdrawiam

mala_black

Odp. Kłopot z grzybami

28 października 2012

Uduś cebulkę na maśle ,dodaj pokrojone w grubszą kostkę grzyby ,podlej odrobiną wody ,grzyby i tak puszczą jeszcze wodę ,posól ,daj pieprz ,duś około 40 min.,,gdy bedą już miekkie ,daj do smaku magii ,Kozak ,to twardy grzyb i nigdy nie będzie taki jak np. podgrzybki po uduszeniu .Po wystudzeniu ,daj do woreczków i zamrażalnika ,w zimie na zupę ,sos ,do naleśników itp.będzie jak znalazł .
Mozesz też zrobić marynowane ,smacznego .

kaskasz83

Odp. Kłopot z grzybami

28 października 2012

to żaden problem, taka ilość grzybów. Kozaki jak najbardziej możesz suszyć. Pokrój je na większe kawałki nawlecz na biłą nitkę (nie za cienką nie za grubą). Nawlecz grzyby (ale na jedną nitkę nie przesadzaj z ilością by się póżniej nie urwała). Pogodę mamy nie specjalną więc słoneczko odpada, ja w takich warunkach zawieszam na kaloryferze i pod spód grzybów kładę kartkę, bo czasem lubi z nich wyskoczyć jakiś robaczek;). Potem przekładam do plastikowych pojemników i do szafki. Jak są dobrze ususzone to nic się z nimi nie będzie działo.

krokiecik

Odp. Kłopot z grzybami

28 października 2012

A może sosik pyszny do sloików na zimę : oto przepis -grzyby ugotować w osolonej wodzie(1 druszlak) (około40min.)-zalewa :1/2szklanki wody ,1/2szklanki oleju,5łyżek cukru,4cebule w kostkę pokroić,zalewę gotować aż cebula będzie miękka. Do zalewy dodać :1/2łyżki ostrej papryki mielonej ,1łyżkę papryki slodkiej mielonej ,2łyżki ketchupu pokantnego,3łyżki przecieru pomidorowego,1łyzka majeranku,1/2łyżeczki pieprzu ziołowego ,1/2łyżeczki vegety -całość gotować chwilę i dodać odcedzone ugotowane grzyby i razem gotować jeszcze 10min.Można dodać sól do smaku.Nakładać gotujący się sos do wyparzonych sloików zakręcić i do góry dnem.Można pasteryzować ale niekoniecznie .GRZYBY ZE ŚWIEŻĄ PAPRYKĄ:zalewa:1litr wody,1szklanka octu,liść laurowy,pieprz, ziele angielskie,cebula,papryka ile kto chce,1/2szklanki oleju,1łyżka cukru.Zalewę zagotować z( obgotowanymi uprzednio grzybami odcedzonymi),papryką i cebulą. aż będą miękkie.(okolo 40min)Do wyparzonych sloikow nakładać gotujące się grzyby ,zakręcić i do góry dnem .Smacznego.Pozdrawiam

krokiecik

Odp. Kłopot z grzybami

28 października 2012

Można suszyć w piekarniku włączyć termoobieg na 30-40stopni C.lekko uchylić drzwiczki,na papierze rozlożyć cienko pokrojone (szybciej wyschną)oczyszczone grzyby ,kilka godzin i grzybki suche wkładamy do lnianych woreczków przechowujemy .Pozdrawaim.

Konto usunięte

Odp. Kłopot z grzybami

28 października 2012

Ja ogonki suszę - dobre sposoby podały kaskasz84 czy krokiecik- a kapelusze kroję na małe kawałeczki ,płuczę i gotuję w osolonej wodzie 30 minut.
Póżniej odcedzam ,wkładam do słoiczków ,zalewam świeżą osoloną wodą,zakręcam i pasteryzuję ok.30 minut.
Takie grzybki robi sie szybko, można długo przechowywać, a po otwarciu słoika nadają się do wszystkiego - smakują lepiej niż mrożone.
Pozdrawiam

gocha01

Odp. Kłopot z grzybami

29 października 2012

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc,wykorzystałam 3 z podanych propozycji.Dziś dostałam kolejne grzybki wiec mam jeszcze co robić:-) Pozdrawiam

Odpowiedz

Kucharzeonline

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

karolicia

Przepisów: 0

Ocena: 0

jolcia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

ski_ttles

Przepisów: 0

Ocena: 0

iwka72

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń