Forum

Kopytka

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1722

Odpowiedz

asia91r

20 listopada 2015

Witam,

Robię kopytka, ale coś mi ciasto nie wychodzi. Użyłam 0,5 kg ziemniaków, jajko, 4 łyżki mąki i 1 mąki ziemniaczanej, ale ciągle dalej dokładam, bo ciasto jest za rzadkie... Macie jakiś pomysł?

Pozdrawiam

pesto

Odp. Kopytka

23 listopada 2015

Pewnie jakoś sobie już poradziłaś, nie wiem czy kopytka wyszły dobre, ale na przyszłość:
1 jajko dodaje się na 1 kg ziemniaków. Do 0,5 kg wystarczy połówka roztrzepanego jajka albo po prostu same żółtko. Dodanie całego jajka na tylko pół kg ziemniaków skutkuje tym, że masa jest rzadka, trzeba dodać więcej mąki i w efekcie kopytka wychodzą twarde.
Co do zagniatania ciasta, to trzeba robić to jak najsprawniej, nie międolić za długo masy w dłoniach, bo ciasto z powrotem zacznie robić się rzadkie i klejące.

asia91r

Odp. Kopytka

25 listopada 2015

Hej,

Dzięki za odpowiedź.
Kopytka niestety wyszły bardzo twarde, ciągle dokładałam mąki. Zjeść zjadłam, ale nie było wielkiej przyjemności z ich jedzenia.
Dzięki za radę, na następny raz spróbuję tak zrobić.

Pozdrawiam :)

MonikMonik

Odp. Kopytka

25 lutego 2016

Najważniejsze w kopytkach są ziemniaki - muszą być wysoko skrobiowe. Z żółtych, szklistych po ugotowaniu bardzo ciężko jest zrobić kopytka bo musisz dać sporo mąki, a wtedy kopytka nie są smaczne.

srk76

Odp. Kopytka

31 marca 2016

Najprostszy przepis na kopytka bez jajek:

*Kopytka domowe*

około 2 kilogramów ziemniaków
około połowy kilograma mąki pszennej
łyżka lub dwie mąki ziemniaczanej

Proporcje specjalnie są podane w formie około. Zrobienie dobrego ciasta na kopytka nie wymaga aptekarskich umiejętności i bezbłędnych do drugiego miejsca po przecinku danych. Ziemniaki obrane i umyte gotujemy w osolonej wodzie na tyle wcześniej by mogły się po ugotowaniu ostudzić.

Ugotowane ziemniaki mielimy, ugniatamy lub w inny sposób rozdrabniamy w odpowiednim pojemniku - my używamy kuchennej miski. Ziemniaki muszą zostać mocno ugniecione na gładką masę w taki sposób by zajmowały dokładnie połowę wspomnianej miski. Drugą połowę miski wypełniamy do równego mąką pszenną. Stąd nieprecyzyjne dane dotyczące ilości składników. Ciasto nie może się nam nie udać gdy zastosujemy ten prosty kuchenny trick. Ważne jest jedno - ziemniaki muszą być wystudzone. Nie należy mieszać ich z mąką choćby nawet mała część z nich była jeszcze ciepła.

Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto ziemniaczane z mąką, dzielimy na 4 części. Na stolnicę wysypujemy łyżkę lub dwie mąki ziemniaczanej dla ułatwienia wałkowania ciasta. Dobrze też wysmarować sobie nią dłonie na wzór sztangistów. Każdą z czterech części ciasta formujemy w wałek. Kopytka wykrawamy nożem tnąc ciasto lekko na ukos. Kopytka nie powinny zbyt długo leżeć na stolnicy. Staramy się więc odpowiednią ich ilość przygotowywać na bieżąco. Gotujemy je w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Zanim wypłyną warto co jakiś czas zamieszać kopytka łyżką by nie przywarły do siebie i do dna garnka.

Na blogu znajdziesz wizualizację miski ;)
http://familijny.blox.pl/2012/09/Kopytka-domowe.html

KaapVino

Odp. Kopytka

03 stycznia 2017

W sumie powyżej masz już wyczerpującą odpowiedź odnośnie przepisu na kopytka, teraz jedyne co pozostaje to wcielić go w życie. Z doświadczenia wiem, że początki wcale nie są łatwe, ale nie zniechęcaj się, u mnie odbywało się to po prostu metodą prób i błędów.

Odpowiedz

Kucharzeonline

wege_garnus..

Przepisów: 0

Ocena: 0

jolcia1

Przepisów: 0

Ocena: 0

ChickStop

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewa_39

Przepisów: 0

Ocena: 0

chasab

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń