Forum

kruchy spod

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 74

Odpowiedz

Konto usunięte

Odp. kruchy spod

17 grudnia 2012

Hej Myszko:) Najlepsze kruche ciasto zrobisz z mąki krupczatki.Nie wiem jaką masz blaszkę ale powiedzmy że na 2 szklanki mąki dasz całe masło, 4-5 żółtek,2-3 łyżki gęstej śmietany,1/2 szklanki cukru (zresztą jak lubisz słodkie,daj więcej) jakiś aromat jeśli chcesz.Zasada robienia ciasta kruchego jest bardzo ważna.Otóż masło siekasz nożem z mąką ,dodajesz pozostałe składniki i szybciutko wyrabiasz do połączenia się składników.Jeśli będą grudki to się nie przejmuj.Ciasto włóż do lodówki żeby się schłodziło.Trzymaj się zasady szybkiego wyrabiania ponieważ im dłużej ciasto będzie miało kontakt z ciepłymi dłoniami tym bardziej będzie się kleiło i wymagało podsypywania mąki.W skutek tego ciasto nie będzie takie kruche jak powinno.Jeżeli ciasta Ci zostanie,możesz go zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Pozdrawiam :)

zjkrol

Odp. kruchy spod

18 grudnia 2012

2 szkl. mąki,1szkl.cukru,1 jajko,3/4margaryny[dobrej],1 łyżeczka proszku,dzielę na pół do jednej części dodaję1 łyżkę kakao.Dzięlę białe na 2 kulki ciemne też na 2 kulki i do zamrażarki.Wyjmuję kiedy chcę,zamrozone ścieram na tartce .......biała kulka,ciemna,ser,ciemna biała.Wypróbowane,tanie.Można miec zawsze w zapasie takie kulki w lodówce.Pozdrawiam.

Konto usunięte

Odp. kruchy spod

18 grudnia 2012

kostka masła
4 żółtka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
3 szklanki mąki, najlepiej krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
Po wyrobieniu dzielę 2/3 do 1/3 mrożę ciasto i ścieram na dużych oczkach. Wychodzi rewelacyjne:-))) Pozdrawiam ciepło i życzę wesołych świąt:-))
Przepis zaczerpnięty z internetu może nawet ze smakera sorry ale nie pamiętam wiem jednak że jest super.

Odpowiedz

Kucharzeonline

maniutek

Przepisów: 0

Ocena: 0

AnalizaSmaku

Przepisów: 44

Ocena: 338

Igorek100

Przepisów: 0

Ocena: 0

slodkisenty..

Przepisów: 62

Ocena: 764

clubowicz

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń