Forum

Kuchnia rosyjska

(4)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 94

Odpowiedz

Sugarspice

Odp. Kuchnia rosyjska

06 sierpnia 2009

na przyklad sledz po pierzynka (mam w przepisach) jest iscie rosyjski. Nazywa sie w oryginale Szuba, co oznacza futro. W polskiej wersji zamieniona na pierzynke :)

Tangerinka

Odp. Kuchnia rosyjska

06 sierpnia 2009

Nie jestem przekonana, że SZUBA (też ją mam w swoich przepisach :-)) jest rosyjska... dostałam kiedyś ten przepis od kolegi z Bałkanów;)
Natomiast BLINY -placki z mąki gryczanej lub mieszanej są jak najbardziej ruskie:) Najlepsze z kawiorem, posiekanym jajkiem i gęstą śmietaną...mmmhhmmhmm :)))

agulam22

Odp. Kuchnia rosyjska

07 sierpnia 2009

Ja sama nie znam rosyjskich potraw ale przeglądnęłam moją książkę do technologi gastronomicznej z czasów szkolnych i oto kila informacji które mogą Ci się przydać :
Spośród wielu potraw za narodowe lub unarodowione potrawy rosyjskie uważa się :
1)barszcze sporządzane w różnych odmianach(małorosyjski ponoć najlepszy)
2)uchę czyli zupę z kilku gatunków ryb świeżych
3)rossolnik (podobny do zupy ogórkowej) gotowany na rosole z pokrajanymi kwaszonymi ogórkami i plasterkami nerki cielęcej
4)bitki ,czyli okrągłe zraziki z mielonego mięsa wołowego w sosie śmietanowym lub cielęce w sosie brunatnym z dodatkiem pokrajanej w paski szyki,ozora i grzybów (tzw bitki Skobielewa)
5)boeuf Strogonow sporządzany z polędwicy wołowej pokrajanej w cienkie paski lekko podsmażone z cebulą,zaprawiane śmietaną i ostrym sosem kabul
6)kulebiaki sporządzane z ciasta drożdżowego lub francuskiego z nadzieniem z kapusty ,drobno siekanych grzybów i ryżu,ryb,jaj gotowanych na twardo
7) bliny ,czyli pewnego rodzaju naleśniki z mąki gryczanej,pszennej lub żytniej podawane z roztopionym masłem,śmietaną oraz z dodatkiem np. kawioru lub łososiem
8) ruskie pierogi,pierogi z cista drożdżowego z rożnymi rodzajami nadzienia,najbardziej są znane syberyjskie "pielmieni" nadziewane surowym mięsem wołowym i wieprzowym,podawane z roztopionym masłem lub ostrym sosem musztardowym
A tutaj kilka przepisów:
A) Kołduny:
Składniki na 5 porcji:
Ciasto: mąka pszenna 350g,jaka 1/2 szt ,woda 100ml
Nadzienie: biały łój wołowy,czosnek 10g,cebula 25g,baranina 400g ,wołowina 100g, sól i pieprz do smaku,majeranek 5g
Wykonanie:
Mięso zemleć z cebulą,dodać posiekany łój,przyprawy,czosnek,wyrobić dokładnie dodając trochę wody.Przygotować ciasto pierogowe.Wałkować partiami.Na cieście układać kulki nadzienia wielkości orzecha laskowego ,przykryć ciastem,wykrawać mała foremką.Gotować we osolonej wodzie przez parę minut.Podawać z bulionem,czystym barszczem lub polane masłem.

B)Bliny gryczane
Składniki na 5 porcji :
mąka gryczana600g,cukier 15g, drożdże 40g,sól ,jaja 3szt, mleko 500ml,tłuszcz do smażenia 100g,śmietana 100g
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć w misce i rozprowadzić mlekiem,dodać 1/3 część przesianej mąki,dobrze wyrobić,pozostawić do wyrośnięcia,Gdy rozczyn zwiększy się 2 krotnie dodać sól,żółtka,pozostała część ciepłego mleka,mąkę i dobrze wyrobić drewnianą łyżką.Z białek ubić pianę ,połączyć z ciastem w końcowej fazie wyrabiania,pozostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta smażyć bliny,rozkładając ciasto na grubość 0,5 cm,smażyć z obu stron na lekko rumieniąc.Podawać ze śmietaną lub roztopionym masłem.

C)Kulebiak z mięsem i kapustą
Składniki na 5 porcji:
Ciasto: mąka pszenna 570g,drożdże 30g, cukier 15g,mleko250ml,margaryna 100g, żółtka 3szt,jajka 1 1/2 szt
Nadzienie: kapusta kwaszona 450g, wieprzowina bez kości 250g,cebula 80g,tłuszcz 30g ,jajko 1 szt,sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Sporządzić ciasto drożdżowe.Kapustę podlać niewielką ilością wody,dodać tłuszcz i dusić do miękkości.Miękką kapustę ostudzić ,posiekać.Mięso udusić z cebulą,przepuścić przez maszynkę ,dodać do kapusty.Nadzienie przyprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm.Na cieście układać ciepłe nadzienie,ugotowane połówki jaj,zawinąć w wałek zlepić brzegi.Kulebiak ułożyć na blasze,przybrać wierzch wałkami ciasta,posmarować jajkiem i nakłuć w kilku miejscach.Piec w temperaturze 200-220 st.Podawać z sosem lub roztopionym masłem.Można też formować małe jedno porcjowe kulebiaczki, które podaje się jako dodatek do zup.
Życzę udanego eksperymentowania z kuchnią rosyjską i samczego.

Odpowiedz

Kucharzeonline

justynahuzar

Przepisów: 0

Ocena: 0

andrzejk400

Przepisów: 0

Ocena: 0

jolazyziuk

Przepisów: 0

Ocena: 0

GosiaBW

Przepisów: 0

Ocena: 0

rb3333

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń