Forum

ligawa

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 289

Odpowiedz

passia

18 marca 2014

witajcie :)
mam właśnie kilogram pięknej ligawy w plastrach i chciałabym ją przetrzymać do soboty, wiecie może jak ją zapeklować czy coś, zeby nie zepsuć tego mięsa??
dziękuję za pomoc .

Obserwator

Odp. ligawa

18 marca 2014

Świeżą wołowinę , a zatem i ligawę można przechować w lodówce w temperaturze 2-7 stopni C .
Nie myjemy mięsa, nie powinniśmy przechowywać wołowiny mokrej
Mięsa nie kroimy, większe kawałki mogą być dłużej przechowywane
Naczynie z mięsem powinno być przykryte folią (ograniczamy dostęp drobnoustrojów i zapobiegamy jego wysychaniu)
Możemy mięso skropić delikatnie cytryna lub octem.
Właściwe przechowanie schłodzonego mięsa, w warunkach domowych, przez 2-3 dni pozwala uzyskać nam wbrew pozorom właściwy smak i kruchość. Najbardziej zalecana temperatura przechowywania to 2 – 3 stopnie C.

Konto usunięte

Odp. ligawa

27 czerwca 2014

O czym Ty piszesz człowieku ! Takie rzeczy to można robić w profesjonalnej kuchni z chłodniami,gdzie masz temperaturę jaką chcesz,a nie w domowej lodówce,gdzie temperatura oscyluje w granicach 10 st. Najlepiej jest świeże mięso zamarynować w przyprawach,warzywach,a do duszenia ligawy (to trudne,bo twarde mięso) dolać czystej wódki-szybko wtedy się gotuje i jest krucha.

Odpowiedz

Kucharzeonline

szymjo

Przepisów: 0

Ocena: 0

gosia_mm

Przepisów: 0

Ocena: 0

jolapel

Przepisów: 0

Ocena: 0

AniaCzarna89

Przepisów: 1

Ocena: 12

Insignificant

Przepisów: 166

Ocena: 2241

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń