Forum

Mąka ziemniaczana

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 116

Odpowiedz

kaska333

Odp. Mąka ziemniaczana

06 lipca 2011

ciastka w ksztalcie pieczarek
1 jajko
2 szkl. mąki ziemniaczanej (nie za bardzo pełne)
2 czubate łyżki mąki pszennej
150 g. margaryny
3/4 łyżeczki sody
4 czubate łyżki cukru-pudru
kakao
pusta butelka np. po wodzie mineralnej

Zmiksować margarynę z cukrem pudrem , dodać jajko i dalej ucierać, następnie dodać do masy wymieszane mąki z sodą .Wszystko razem zmiksować.

Ciasto dzielić na małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki nasypać kakao , końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kuleczkę ciasta.

Piec w temperaturze 180 oC przez ok. 15 min.

smakoszkammm

Odp. Mąka ziemniaczana

06 lipca 2011

Krochmal - najlepszy taki zrobiony właśnie własnymi rękami z mąki ziemniaczanej :):)
No i budyń - można kombinować z naturalnymi smakami, zamiast używać chemicznej, gotowej mieszanki z torebek :)
A przede wszystkim najpyszniejsze na świecie kluseczki śląskie, lub knedle z przeróżnymi farszami - ja uwielbiam z mięsnym :) Często jest też dodawana do ciast, tak jak np. do mojego ulubionego "orzechowego".

jagienkaaa

Odp. Mąka ziemniaczana

08 lipca 2011

Make ziemniaczana uzywam do kilku rzeczy.Oczywiscie do wspomnianych klusek przede wszystkim.Dodaje tez do panierki-jak Kaja.Do kotletow schabowych tez.
Biszkopt pieke z maka ziemniaczana.Robie tez takiego fajnego kurczaczka smazonego,a wlasnie posypuje go maka ziemniaczana.
Budyn czekoladowy i waniliowy robie sama,a nie z proszku,wtedy tez dodaje maki ziemniaczanej.Krochmalu nigdy nie gotowalam,to co trzeba krochmalic oddaje fachowcom od tej roboty:)

Odpowiedz

Kucharzeonline

kasia145

Przepisów: 0

Ocena: 0

Jolaj

Przepisów: 0

Ocena: 0

olo37

Przepisów: 0

Ocena: 0

Kamka88

Przepisów: 0

Ocena: 0

Kitka80

Przepisów: 116

Ocena: 1193

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń