Forum

Marynata do wedlin i mięs na Święta

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 2719

Odpowiedz

zabecka

30 listopada 2012

Mam do wszystkich smakerowiczów wielką prośbę!! Poszukuje sprawdzonych przepisów na marynaty do szynek, polędwic i innych mięs aby przygotować je do wędzenia. Nigdy wcześniej tego nie robiłam a chce mieć własne wędliny na Święta, bo te sklepowe to.... nie zawsze są smaczne i zdrowe. Z góry dziękuje!

jasiek57

Odp. Marynata do wedlin i mięs na Święta

30 listopada 2012

Można użyć saletry i przypraw ale prościej użyć soli peklowej. Ja używam soli z GALEO do tego pieprz, angielskie ziele, czosnek. Przyprawy w/g uznania, sól - pzepis na opakowaniu. Można robić na sucho, na mokro i z nastrzykiem. Najwygodniej jest na sucho.
SMACZNEGO.

zjkrol

Odp. Marynata do wedlin i mięs na Święta

02 grudnia 2012

Moje najczęściej używane marynaty znalazłam je w kulinarnych gazetach

Marynata do kurczaka I
=============================
Spora szklanka wytrawnego czerwonego wina, seler naciowy, pół cebulki, spora marchewka, dwa ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek, oraz pięć ziaren pieprzu. Ze składników przygotowujemy marynatę i zanurzamy w niej kurczaka
na minimum 12 godzin, najlepiej umieścić marynowane mięso na ten czas w lodówce.
Po upływie połowy doby, kurczaka osączamy i pieczemy. Marynata jest bardzo aromatyczna dlatego jej nie marnujmy,
tylko przecedźmy przez drobne sitko i z powstałego płynu przyrządźmy sos.
2
Marynata do kurczaka II
================================
Innym pomysłem jest wykorzystanie szklanki jogurtu naturalnego, oraz przypraw.
Najpierw nacieramy mięso dowolnymi przyprawami, np. Vegetą, pieprzem i papryką.
Następnie zalewamy kurczaka jogurtem i odstawiamy go do lodówki na ok. dobę.
Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso, opłukujemy je i osuszamy, po czym jest już gotowe do pieczenia.
Jogurt nadaje wspaniałego nieco kwaskowatego posmaku, co jest miłą odmianą od tradycyjnych przypraw.
3
Marynata do wołowiny
==================================
Szklanka wody, 2/3 szklanki octu winnego, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina.
2 listki laurowe, 10 ziarenek pieprzu i 10 ziarenek ziela angielskiego.
Mieszamy składniki i wkładamy w nie mięso na przynajmniej 12 godzin, przechowując oczywiście w tym czasie w lodówce.
Tutaj również warto przecedzić wykorzystaną marynatę i pozostały płyn, który składa się głównie z wina użyć do wzmocnienia smaku sosu,
4
Marynata do wieprzowiny I
===================================
Potrzebne będą: szklanka wody, pół szklanki ostu winnego, pół cebuli, 20 ziaren jałowca,
2 liście laurowe, 10 ziaren pieprzu i szpilki sosnowe, opcjonalnie można też dodać rozmaryn.
Marynata jest wyjątkowo aromatyczna i nie wszystkim może przypaść do gustu, warto jednak spróbować.
5 marynata do wieprzowiny2
===========================================================
Nieco delikatniejszą mieszankę można przygotować z: połowy butelki wytrawnego wina, cebuli
połowy pora, sporej marchewki, dwóch ząbków czosnku i liścia laurowego.
Jak w przypadku pozostałych, mięso z marynatą pozostawiamy w lodówce na ok. 12 godzin.
Po tym czasie mięso przejmie już sporo aromatu z naszej mieszanki.

kaskasz83

Odp. Marynata do wedlin i mięs na Święta

03 grudnia 2012

Witam,
Jak ma być do wędzenia to najlepiej mięso włożyć do solanki (u nas zawsze się tak robi). Sól petlową rozpuszcza się w wodzie, ja sól kupuję w sklepach masarskich na kilogramy. Proporcje wody do soli będą podane na metce. Mięso przed wlożeniem do solanki dobrze jest ponakłuwać jakimś szpikulcem lub nożem czy widelcem aby solanka głębiej weszła. Mieso wkładamy do zimnej solanki, dodaje się czosnek, liść, ziele, pieprz i ulubione przyprawy. Przykryć pokrywką lub dużym talerzem i wynieść w chlodne miejsce (u mnie to jest balkon) na 3-5 dni. Trzeba pamiętać, że od czasu do czasu trzeba to mięso w tej solance zruszyć. Jak się już odstoi obczyszczamy z przypraw, wkładamy do siatki masarskiej i gotowe do wędzenia. Dodam tylko, ze wkładanie mięsa do siatki bardzo ułatwia rura pcv o dużej średnicy. Taką siatkę nawija sie na rurę, a później wystarczy że mięso przesuniemy przez rurę i gotowe ;) wystarczy zawiązać końce.

Odpowiedz

Kucharzeonline

wege_garnus..

Przepisów: 0

Ocena: 0

jacekzenek

Przepisów: 0

Ocena: 0

szymjo

Przepisów: 0

Ocena: 0

AnalizaSmaku

Przepisów: 63

Ocena: 455

rosynka

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń