Forum

masa do tortu

(4)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 684

Odpowiedz

monia-mia

01 lutego 2011

Czy wie ktoś jak zrobić taką masę do tortu (białą) której używają cukiernicy i nie chodzi mi o masę cukrową, tylko taką, którą się przekłada na zmianę z ciastem. Jak na początku w tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=IsrgS9eB1bE

Bardzo chciałabym zrobić tort, ale żadne typowe kremy do tortów się nie nadają, bo masa cukrowa się pod nimi rozpływa.

Hanix1984

Odp. masa do tortu

01 lutego 2011

Nie jestem w 100% pewna, ale wydaje mi się, że ona używa bardzo gęstego kremu maślanego (schłodzony przed nałożeniem). Potem dodatkowo jeszcze chłodzi mocno ciasto przełożone kremem, trzeba to zrobić bo inaczej masa cukrowa nie będzie się trzymać. A na koniec delikatnie oprósza ciasto cukrem pudrem, ale tylko tak przeciera.

kaska333

Odp. masa do tortu

01 lutego 2011

Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy

- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła

Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.

- szczypta soli
- aromat (olejek)


Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać" Teraz mozna dodać aromat


Krem maślany na bazie włoskiej bezy

- 5 białek z dużych jajek
- 284 g bardzo drobnego cukru
- 1/4 szklanki wody
- 454 g masła niesolonego

Odmierzyć 227 g cukru, wsypac do garnka, dodać 1/4 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu syrop, aż osiągnie temperaturę 118*C.
Białka ubić z resztą cukru (czyli 57 g) Gdy są już dobrze ubite nalezy stopniowo i powoli wlewać gorący syrop i ubijać dalej na wysokich obrotach. Następnie obroty zmniejszyć i dodawać miękkie masło po kawałku, miksować aż będzie gładkie.

Odpowiedz

Kucharzeonline

janeneverwh..

Przepisów: 3

Ocena: 11

KulinarnaCh..

Przepisów: 428

Ocena: 3483

staneks

Przepisów: 0

Ocena: 0

ciekawaelza

Przepisów: 0

Ocena: 0

AniaCzarna89

Przepisów: 1

Ocena: 10

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń