Forum

mazurkowe dylematy:)

(7)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 37

Odpowiedz

ulunia1986

20 kwietnia 2011

Kochani!
u mnie w domu nie bylo tradycji pieczenia mazurkow na Wielkanoc lecz w tym roku ja uparlam sie ze zrobie :) przeszukałam Smakera w poszukiwaniu jakiegos fajnego przepisu ale nie moge sie zdecydowac moze macie jakies sprawdzone przepisy jesli tak bardzo prosze o porady:)
i z gory serdecznie dziekuje:)

babciaaneczka

Odp. mazurkowe dylematy:)

20 kwietnia 2011

Na początek uważam, że należy spróbować najprostszych przepisów na mazurki, to znaczy tych na kruchym cieście,
takim które masz wypróbowane do innych wypieków. Należy rozwałkować cienki placek, w jakim chcesz kształcie.
Na brzegach za pomocą białka przykleić wałeczek lub warkoczyk z ciasta, żeby brzegi były wyższe. Placek należy
upiec na złoty kolor /najlepiej poprzedniego dnia, a póżniej go polać polewą, najłatwiejszą np. roztopioną na parze z płaską
łyżką masła i łyżką mleka gorzką czekoladą i posypać orzechami, smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami, kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi itd. Będzie wyglądał bogato, a wykonanie proste. Inny sposób to
polewa z rozpuszczonych tak samo cukierków krówek /dobrych gatunkowo/, będzie to taki szybki kajmak.

Bastet

Odp. mazurkowe dylematy:)

20 kwietnia 2011

Najprostszą polewą wydaje mi się kajmak, kiedyś gotowałam słodzone mleko skondensowane w puszcze, ale teraz to nawet kupić można (widziałam już puszki o smakach orzechowym czy krówkowym) i tylko rozsmarować na kruchym cieście.

babciaaneczka

Odp. mazurkowe dylematy:)

20 kwietnia 2011

Próbowałam masę kajmakową z puszki, ale jest dość rzadka i spływa z placka, a kajmak powinien po zastygnięciu być
kruchy i taki jest ten gotowany godzinami, albo z zastygniętych krówek.

ulunia1986

Odp. mazurkowe dylematy:)

20 kwietnia 2011

no dziekuje Kochane a jeszcze jakies inne poza tymi z maska kajmakowa słyszałam ze jest taki przepis na mazurek z masa z suszonych sliwek probowal moze ktos ???

Joasia2

Odp. mazurkowe dylematy:)

20 kwietnia 2011

Mój przepis na takie trochę pseudo-mazurek jest dość prosty. Robisz półkruche ciasto (wg własnego przepisu), wylepiasz nim spód i boki formy (np tortownicy, chociaż ja używam mniejszej kwadratowej, 1,5 słoiku dżemu z czarnej porzeczki dokładnie mieszasz z 2 łyżkami maki ziemniaczanej i wykładasz na surowe ciasto. Na wierzchu można pokusić się o zrobienie pasków lub lekkiej kruszonki z tergo samego ciasta co spód. Pieczesz całość na złoty kolor i dokładnie studzisz. Na wystudzone ciasto wylewasz mały słoiczek (200 g) kremu czekoladowego typu Nutella (wcześniej podgrzej go w ciepłej wodzie żeby miał lekko płynna konsystencję). Gdy masa zacznie zastygać możesz go ozdobić wedle własnego upodobania. Ciasto ma lekko kwaskowy smak porzeczek i cudowną słodycz czekolady. U mnie w domu taki właśnie "Mazurek" robię na Wielkanoc:)

Odpowiedz

Kucharzeonline

nikion

Przepisów: 0

Ocena: 0

babciaaneczka

Przepisów: 6

Ocena: 26

Paninadeser

Przepisów: 92

Ocena: 1012

andrzej861

Przepisów: 0

Ocena: 0

KulinarnaCh..

Przepisów: 567

Ocena: 4968

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń