Forum

Ogórki małosolne

(13)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1785

Odpowiedz

agulaa

Odp. Ogórki małosolne

13 lipca 2010

Ja układam ogórki w kamionkowym naczyniu(może być duży słoik) wrzucam na 1 kg ogórków: cały pęczek świeżego koperku, 7 ząbków czosnku,kawałek chrzanu, łyżkę soli morskiej. Całość zalewam gorącą przegotowaną wodą. Przykrywam i odstawiam. Po 3 dniach gotowe do jedzenia.

znawca_kuchni

Odp. Ogórki małosolne

13 lipca 2010

-ogórki gruntowe(np.2 kg) myjemy wysuszamy,wkładamy najlepiej do kamiennego garnka,lub słoja, dodajemy główkę czosnku,kilka łodyg umytego kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą kamienną (kopiasta łyżka na 1 l. wody),przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,po 3 dniach jeżeli to mają być małosolne powinny być gotowe, dłużej będą bardziej ukiszone.
-chociaż teraz jak są takie upały to może nawet po 2 dniach będą dobre.

Wandulka

Odp. Ogórki małosolne

14 lipca 2010

Wszystko jak wyżej ,tylko jedna uwaga ,proszę pamiętać żeby dodać sól kamienną bez jodu bo ta jodowana powoduje ,że ogórki robią się miękkie i łatwo się psują.

jasiek57

Odp. Ogórki małosolne

14 lipca 2010

3 kg ogórków gruntowych płuczemy. Na dno słoja 5l wkładam pęczek świeżego koperku ,2-3 kawałki chrzanu wielkości palca, 5-7 dużych zabków czosnku. Na to układam pionowo ogórki - ciasno.Zagotowuję 3 l wody z 5-6 łyżkami soli kamiennej. Zalewa ma być tak słona że aż lekko gorzka. Zalewamy ogórki gorącą lub ciepłą zalewą. Mnie najlepiej smakują po 2 dniach [ ok. 36 godz. ]

Odpowiedz

Kucharzeonline

mirkamazur

Przepisów: 0

Ocena: 0

smaker

Przepisów: 37

Ocena: 931

vdj83

Przepisów: 1

Ocena: 74

pesto

Przepisów: 0

Ocena: 0

dioniza01

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń