Forum

Perfekcyjne Steaki Wołowe

(57)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1331

Odpowiedz

Mooniaa

27 lutego 2013

Witam was.
Pytanie moje tyczy się idealnych steaków wołowych.
Kto z was ma swój specjalny przepis na to mięso? Jakiej części wołowiny używacie?
Robiłam ostatnio je ze specjalnie przygotowanych steaków z pewnej sieciowki marketów - według przepisu na opakowaniu - 6 minut z każdej strony by były średnio wysmażone - i jednak nie były a do tego wcale nie były miękkie. Nie wiem czy to kwestia mięsa czy też kwestia temperatury smażenia. Mam kuchenke elektryczną i nie mogę osiągnąć na niej takiej temperatury jak na ogniu i zastanawiam się czy to jest wina moich nie do końca udanych steaków.
Piszcie co o tym myślicie :)

kobra222

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

07 marca 2013

Oj Hesia ! Przecież to oczywiste,że mięso musi dojrzeć ,by było smaczne.To nie żaden wymysł Anglików,czy Amerykanów.Obrzydliwie mówiąc najpierw musi stężeć pośmiertnie,a potem rozluźnić włókna,żeby było kruche.Dlatego np.wołowina przechowywana jest około 10-14 dni w chłodnym pomieszczeniu,żeby nadawała się chociażby na steki.Nasi przodkowie robili to samo-zając w skórze wisiał ze 3 tygodnie na zewnątrz (na mrozie żeby skruszał)-dopiero wtedy go skórowano i gotowano.

Konto usunięte

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

07 marca 2013

ja też w 100% podpisuję się pod postami Hesi, wiele osób zachwyca sie i bezmyslnie naśladuje przepisy "wielkich" autorytetów kulinarnych, a niektóre są ohydne, absolutnie nie na nasze podniebienia, ale są Tej osoby,więc któżby śmiał skrytykować, ten wyjdzie na skonczonego chama i laika:)))... nasza rodzima kuchnia jest wspaniała, owszem zapożyczajmy z obcych kuchni, bawmy sie nimi, urozmaicajmy polskie tradycyjne smaki, ale pamiętajmy, że potrawy przyrządzone z regionalnych produktów, zwłaszcza sezonowych to największa skarbnica smaku i zdrowia

bajka02

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

12 marca 2013

na steki najlepszy jest rosbeft, z młodej wołowiny (takiej jasne), jak masz zaprzyjaźniona budkę na bazarku, to napewno ci odłożą i wcale nie trzeba płacić 400 zł za kg mój mąż płacił 65 zł , steki smażę na klarowanym maśle po 4 min. z każdej strony , odstawiam na klilka minut żeby puściły sok, ten sok wykorzystuję do sosu z zielonego pieprzu, potem na 7-8 min. wkładam do nagrzanego do 170 piekarnika. podaję z salatą i sosem z zielonego pieprzu. smacznego

truskawa99

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

12 marca 2013

Podstawą dobrego steka jest dobre mięso. Najlepsze steki jakie jadłam to lokalu Grande Grill . Info o lokalu znalzłem na http://www.restauracjewarszawa.com/kuchnia/Hiszpanska, zaciekawiło mnie menu bo jestem niekwestionowanym amatorem steków :) Narazie próbowałem tylko 2 potraw: Stek T-Bone i stek z sarny, oba rewelacyjne, soczyste, świeżutkie. Palce Lizać!

kobra222

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

12 marca 2013

Cytat:
ja też w 100% podpisuję się pod postami Hesi, wiele osób zachwyca sie i bezmyslnie naśladuje przepisy "wielkich" autorytetów kulinarnych, a niektóre są ohydne, absolutnie nie na nasze podniebienia, ale są Tej osoby,więc któżby śmiał skrytykować, ten wyjdzie na skonczonego chama i laika:)))... nasza rodzima kuchnia jest wspaniała, owszem zapożyczajmy z obcych kuchni, bawmy sie nimi, urozmaicajmy polskie tradycyjne smaki, ale pamiętajmy, że potrawy przyrządzone z regionalnych produktów, zwłaszcza sezonowych to największa skarbnica smaku i zdrowia

Może nie na Twoje podniebienie jest światowa kuchnia,ale nie obrzydzaj jej innym .Jakie znasz "ohydne" dania,nie na "nasze podnbiebienia" ...? To,że umieszczasz wszystko co umęczysz,nie znaczy,że jesteś wielką kucharką.To,że przejedziesz widelcem po pianie z białek przed pieczeniem,nie czyni z ciebie cukiernika.....

Konto usunięte

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

12 marca 2013

Cytat:
Cytat:
ja też w 100% podpisuję się pod postami Hesi, wiele osób zachwyca sie i bezmyslnie naśladuje przepisy "wielkich" autorytetów kulinarnych, a niektóre są ohydne, absolutnie nie na nasze podniebienia, ale są Tej osoby,więc któżby śmiał skrytykować, ten wyjdzie na skonczonego chama i laika:)))... nasza rodzima kuchnia jest wspaniała, owszem zapożyczajmy z obcych kuchni, bawmy sie nimi, urozmaicajmy polskie tradycyjne smaki, ale pamiętajmy, że potrawy przyrządzone z regionalnych produktów, zwłaszcza sezonowych to największa skarbnica smaku i zdrowia

Może nie na Twoje podniebienie jest światowa kuchnia,ale nie obrzydzaj jej innym .Jakie znasz "ohydne" dania,nie na "nasze podnbiebienia" ...? To,że umieszczasz wszystko co umęczysz,nie znaczy,że jesteś wielką kucharką.To,że przejedziesz widelcem po pianie z białek przed pieczeniem,nie czyni z ciebie cukiernika.....


widocznie nie na moje podniebienie światowa kuchnia ;-)
nie mianowałam sie wielką kucharką ani cukiernikiem, pozdrawiam Cię smakoszko swiatowej kuchni :)

krokus111

Odp. Perfekcyjne Steaki Wołowe

07 października 2013

witam wszystkich ceniących zdrowe dobre jedzenie ,co myślicie o mięsie z krowy Galloway ? jadł ktoś ? niedługo będę miała mięsko i zastanawiam się czy jest naprawdę takie wysmienite

Odpowiedz

Kucharzeonline

figlarka

Przepisów: 0

Ocena: 0

Jacinto74

Przepisów: 0

Ocena: 0

IzuniaW

Przepisów: 0

Ocena: 0

asiunia94xxx

Przepisów: 0

Ocena: 0

ErJot

Przepisów: 511

Ocena: 3788

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń