Forum

pizza;)

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 57

Odpowiedz

mysz204

11 października 2010

witam poszukuje przepisu na ciasto do pizzy jak najbardziej podobne jak to kupowane w pizzerii....mam przepis na pizze lecz bardziej wychodzi to ciasto drozdzowe niz pizzowe;) dzieki za pomoc;)

Kasius23

Odp. pizza;)

11 października 2010

hej, chętnie poczytam wypowiedzi do Twojego postu bo sama ostatnio miałam taki sam problem, niestety po kilku nieudanych próbach poprzestałam na cieście tak jak napisałaś "drożdżowym". Od kilkunastu osób już się dowiedziałam, że sekret tkwi również w piecu i temperaturze w jakiej się pizza wypieka, podobno w pizzerii jest to ok. 350-400 st. a w domu takiej temperatury nie osiągniemy. Cóż, będę czekać z niecierpliwością na wypowiedzi, i dzięki za ten post :) Pozdrawiam :)

mimi619

Odp. pizza;)

12 października 2010

https://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/pizza-domowa,38864

Sprawdzona i pyszna. Polecam, bo na prawdę czuć, że to jest dobre ciasto na pizze :)
Pozdrawiam !

Homer

Odp. pizza;)

12 października 2010

Mój przepis (wychodzi z tego 4 pizze):
Mąka 1kg
Drożdże świeże 50g
1-2 łyżeczki cukru
Oliwa z oliwek-filiżanka
Sól do smaku

W przegotowanej ostudzonej wody o temp ok 30'C rozpuszczamy cukier i drożdże. Czekamy ok 20min aż sfermentują :)
Do przyprawoinej solą mąki ok. 70 dag wlewamy zaczyn wodno-drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Dodajemu ok. filiżankę oliwy z oliwek. Wyrabiamy. Ciasto nie powinno być za suche. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do maks 50'C na ok 20-30 min. Czekamy do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę dosypując pozostałą mąkę. Dzielimy na 3 lub 4 części i wyrabiamy.

Na blasze robimy kształt koła z każdego kawałka. Przybieramy własnym pomysłem.
Surową pizze wkładamy na 15-20 in do piekarnika rozgrzanego do temp. 200'C.
Zajadamy po wyjęciu. Lepsza jak barowa :)

Tu się zgodzę, że pizza węglowego lub drzewnego jest nieporównywalna smaku z tą z elektrycznego.

imponderabilia

Odp. pizza;)

12 października 2010

Mój sprawdzony przepis, to:
Rozczyn
kruszymy do miseczki 0,5 kostki drożdży, zalewamy szklanką letniej wody, wlewamy łyżkę oliwy, pół łyżeczki cukru i łyżeczkę soli. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy szmatką na ok 20 minut
Wlewamy rozczyn do 440 gram mąki i wyrabiamy ciasto. Ja męczę ciasto ok. 15 minut,
Następnie ciasto do miseczki w ciepłe miejsce, nakrywamy szmatką i czekamy ok 0,5h.
Dzielimy na pół, bo z takiej ilości ciasta wychodzą dwie spore okrągłe pizze.
Blaszkę posypujemy mąką, kładziemy rozwałkowany placek ciasta, nakłuwamy widelcem żeby nie rosło ;)
Na to sos pomidorowy, ser i inne dodatki
Piekarnik na 250 stopni i pieczemy 6 minut.
Sprawdzone i pyszne.
Pozdrawiam Marek

Odpowiedz

Kucharzeonline

kasia145

Przepisów: 0

Ocena: 0

Jolaj

Przepisów: 0

Ocena: 0

olo37

Przepisów: 0

Ocena: 0

Kamka88

Przepisów: 0

Ocena: 0

Kitka80

Przepisów: 116

Ocena: 1193

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń