Forum

Placek Węgierski

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 419

Odpowiedz

Panek

17 listopada 2009

Witam, zakładam ten temat z prośbą i apelem do kucharzy/kucharek, o zrobienie potrawy
(i wstawienie jej zdjęcia + przepisu na smakera) za którą się nie mogę zabrać :)
w zasadzie zabrać się mogę ale mi nie wychodzi, robię to danie wg. swojego luźnego pomysłu,
za każdym razem kończy się fiaskiem... a jedząc ostatnio w barze bardzo mi się spodobało :)
Mianowicie chodzi o PLACEK WĘGIERSKI, ten był z mięsnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego,
jeśli jednak macie inne sprawdzone przepisy na tą potrawę, będą równie mile widziane!

Dziękuje i pozdrawiam :)

Kurka_domowa

Odp. Placek Węgierski

17 listopada 2009

https://smaker.pl/przepisy/dania-glowne/przepis/placek-po-wegiersku,6404 Ten sposób sama sprawdziłam i wyszło wspaniale. Co prawda nie ma załączonego zdjęcia, ale sam przepis jest naprawdę godny polecenia.

Panek

Odp. Placek Węgierski

18 listopada 2009

Z sosem nie mam problemu, bardziej mi chodzi raczej o sam placek, dla tego prosiłem o podanie przepisu na całe danie :)
Robiłem placki ziemniaczane w sosie, nie było to jednak to samo co placek węgierski, były raczej płaskie i sztywne, a ten placek dało się ładnie ,,ukroić" widelcem bez zbędnego targania talerzem, był chrupiący na zewnątrz i dość miękki w środku, nie był jednak surowy... nie wiem w czym tkwi jego sekret :)

mufinka

Odp. Placek Węgierski

18 listopada 2009

Bardzo często robię placki po węgiersku, bo u mnie w domu wszyscy za nimi przepadają! :) Ziemniaki trę na tarce, uzyskaną "papkę" wrzucam na bardzo gęste sitko, aby odsączyć z nadmiaru soku. ( Często takie wodniste ziemniaki są przyczyną tego, że placki się nie udają. Masa ziemniaczana jest rzadka, więc sypie się do niej zbyt dużo mąki. Placki są potem gliniaste i niesmaczne.) Z dna naczynia, w którym zbiera się sok z ziemniaków, wybrać łyżką skrobię i dodać do utartych ziemniaków. Żeby ciasto ziemniaczane nie ciemniało, do odciśniętych ziemniaków dodaję łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany. Dodaję utartą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę ( lub granulowany), jajko, mąkę, przyprawy do smaku - u mnie: sól, duuużo pieprzu, kminek mielony, odrobina maggi. Do gotowego ciasta dodaję również trochę PROSZKU DO PIECZENIA ( na oko). Placki są dzięki temu puszyste i smaczne ! Proporcji nie podaję, bo widzę, że nie jesteś w kuchni "całkiem zielony" ;)
Bardzo ważny jest również sposób smażenia placków. Trzeba ciasto wylewać na BARDZO GORĄCY tłuszcz! Po chwili, zmniejszyć moc palnika i dosmażać w nieco niższej temperaturze, aby nie były surowe w środku. PO usmażeniu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku papierowym.
Do tego sosik, na wierzch kleks z kwaśnej, gęstej śmietany, dużo świeżo zmielonego pieprzu i ... smacznego!!! :)

Panek

Odp. Placek Węgierski

18 listopada 2009

Mufinka DZIĘKUJE ŚLICZNIE !! :)
Dzięki Tobie nowe danie zagości na stałem w moich przepisach, powoli zaczynałem wątpić w swoje kulinarne zdolności :)
wyszło rewelacyjnie

ps. jak będziesz robić placki dodaj trochę majeranku (jeśli lubisz tą przyprawe) daje fajny posmaczek :)

Odpowiedz

Kucharzeonline

ewa241268

Przepisów: 0

Ocena: 0

CookWithMe

Przepisów: 19

Ocena: 135

slodkisenty..

Przepisów: 48

Ocena: 536

violenta

Przepisów: 0

Ocena: 0

Pokemon

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń