Forum

Pokrzywa w kuchni

(9)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 79

Odpowiedz

polarna

Odp. Pokrzywa w kuchni

27 kwietnia 2012

ja robie sok z pokrzyw,moim zdaniem jest oblesny w smaku ale bardzo, bardzo zdrowy,moje dzieci co do jego smaku maja podzielone zdania cora uwielbia syn raczej nie:)

Konto usunięte

Odp. Pokrzywa w kuchni

27 kwietnia 2012

Kuzynka pochodzi z gór i zawsze, jak tam jadę na wiosnę, robi pyszną jajecznicę z taką młodą pokrzywą! Właśnie jutro się tam wybieram- podpytam o sposób jej przyrządzania.Mnie do głowy nie przyszło, by to zrobić samej, ale tam, jak ją zrobi to dla mnie dla mnie rewelka! Długo nie wiedziałam,że to "zielone" w jajecznicy, to właśnie pokrzywa.

Jagoda50

Odp. Pokrzywa w kuchni

30 kwietnia 2012

KIEDY ŻYŁ JESZCZE MÓJ TATA TO JA GOTOWAŁAM ZUPĘ Z MŁODEJ POKRZYWY,Z JECZMIENNA KASZA I ZIEMNIAKAMI ,ZUPĘ DOPRAWIAŁAM SMAZONYM WĘDZONYM BOCZKIEM Z CEBULKĄ.MUSZĘ PRZYZNAĆ ,ŻE TA ZUPA MNIE RÓWNIEŻ SMAKOWAŁA.KASZY DO ZUPY NIE ZA DUŻO 2-3 ŁYŻKI.

Kurka_domowa

Odp. Pokrzywa w kuchni

16 maja 2012

Dzisiaj w jednym z kulinarnych programów podpatrzyłam ciekawy przepis - liście trzeba najpierw sparzyć, potem posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło i na nim przesmażyć pokrzywę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Smażyć do chwili aż liście ściemnieją i "oklapną" - teraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę (wydaje mi się, że kwaśną, ale głowy nie daję ). Pod koniec dodaje się surowe jajko dla "związania" składników. Tak przygotowana pokrzywa podana była na grzankach ( kromki bułki przez chwilę moczone w mleku i smażone na złoto z obu stron ). Na sam koniec danie posypane było startym na tarce jarzynowej jajkiem ugotowanym na twardo.

biancorossa

Odp. Pokrzywa w kuchni

17 maja 2012

Ostatnio zrobiłam taki eksperyment-nazbierałam liści i niekwitnące czubki pokrzyw,dobrze opłukałam,a następnie wrzuciłam do rondla.Nie dodawałam wody ponieważ listki były dość mokre.Dusiłam kilka minut,aż pokrzywa straciła na objętości. Tę papkę przypominającą szpinak włożyłam do środka omletu.

Odpowiedz

Kucharzeonline

jackpaint

Przepisów: 0

Ocena: 0

Milycooking

Przepisów: 13

Ocena: 51

ewulcia

Przepisów: 0

Ocena: 0

GREGORHSPEED

Przepisów: 2139

Ocena: 47650

Bartek1979

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń