Forum

Problem z sałatką

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 27

Odpowiedz

agaaki

01 lutego 2013

Witam serdecznie. Robiłam sałatkę i było z nią wszystko w porządku...do czasu. Otóż na drugi dzień moja cudowna sałatka wyglądała jakby była wymieszana z twarogiem, dosłownie tak to wyglądało. Myślałam że mnie trafi. Smaku nie zmieniła...była smaczna tylko te dziwnie wyglądające grudki. Jaki mógł być powód że moja sałatka zrobiła się taka a nie inna. W skład sałatki wchodziły...kapusta pekinka, gotowany filet z kurczaka, fasola czerwona konserwowa, seler konserwowy, papryka konserwowa, kukurydza i majonez kielecki. Majonez wydaje mi się że był dobry gdyż miałam duży słoik który w połowie użyłam do innej sałatki i z tą akurat było wszystko w porządku. Może się niektóre składniki pogryzły...hihi. Więc proszę o zdanie doświadczonych kucharzy co by to mogło być. Pozdrawiam Aga

golona102

Odp. Problem z sałatką

01 lutego 2013

Prawdopodobnie, warzxywa takie jak papryka i kapusta puscily soki i majonez sie rozwarstwil. Jezeli robisz salatke ze4 swiezymi warzywami, osobno trzymaj majonez lub sos do tego i nie przyprawiaj. Przed samym podaniem przypraw i dodaj majonez, salatka bedzie chrupiaca i nie bedzie wodnista.

jeggo

Odp. Problem z sałatką

02 lutego 2013

Prawdopodobnie majonez się zważył. Niestety zawiera on w swoim składzie białko, które w kwaśnym środowisku ulega ścięciu, ponadto jest emulsją, która się rozwarstwia pod wpływem wody. Sól wyciągnęła z warzyw soki (wodę), soki rozrzedziły i zakwasiły majonez.

Tak jak kolega wyżej napisał, bezpieczniej jest dodawać sosy do sałatek przed podaniem i nie przetrzymywać jej dłużej niż godzinę, dwie, ponieważ powstają tego typu rewelacje.


http://toster.pl/jeggo/kuchnia

agaaki

Odp. Problem z sałatką

02 lutego 2013

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Taka wtopa z sałatką zdarzyła mi się pierwszy raz, a trochę tych sałatek zrobiłam. Najwidoczniej majonez zastrajkował...hihi. Teraz jedno wiem napewno i aby uniknąć takich niespodzianek w przyszłości, majonez będę dodawała przed samym podaniem sałatki. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Aga.

lukrowababeczka

Odp. Problem z sałatką

03 lutego 2013

Moja znajoma mi kiedys mówiła, że coś takiego tzn. takie grudki, robią się z fasoli czerwonej-puszkowej i kapusty pekińskiej lub innej. Chyba miała rację, ponieważ ja robiłam podobną salatkę do twojej, ale bez majonezu i wynik był taki, że wyglądało to jak owarzony serek. Ponoć fasola czerwona tak oddziałuje na sałaty zielone. Ciekawe...
Pozdrawiam

drukarnia24

Odp. Problem z sałatką

03 lutego 2013

Też miałem kiedyś taki problem. I to rzeczywiście była wina majonezu:) A tak w ogóle, to bardzo interesująca strona. W dzisiejszych czasach blog jest taką naszą wizytówką on line.


http://drukarnia-internetowa-24h.pl/oferta/wizytowki/

Odpowiedz

Kucharzeonline

wege_garnus..

Przepisów: 0

Ocena: 0

Fram

Przepisów: 117

Ocena: 2289

agnes72

Przepisów: 767

Ocena: 5099

MNH44

Przepisów: 0

Ocena: 0

chmielmar

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń