Forum

RACUCHY :-)

(4)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1036

Odpowiedz

MEGI110278

14 listopada 2011

Jest to smak z dzieciństwa,który pamiętam...ale nie potrafię go powtórzyć :-( Jeżeli ktokolwiek ze Smakerów robi te specjały w/g przepisu swojej babci...Proporcje,przygotowanie drożdży,smażenie (olej czy smalec ?)...itd kończąc na oblizywaniu paluchów...! Dokładnie krok po kroku.Proszę o podzielenie się tą słodką tajemnicą... Z góry dziękuję.

jowita

Odp. RACUCHY :-)

15 listopada 2011

przepisów na racuchy jest cała masa tylko poszukać. Trochę ich obejrzałam. Ale moja mam robi racuchy z kwaśnego mleka zamiast słodkiego i chyba zamiast drożdży daje proszek do pieczenia, mąka, jajko, chwilę stoi, odpoczywa, a potem dodaje jabłek pokrojonych w plastry i smaży na oleju. Są świetne. Próbowałam na kefirze ale to nie to samo. Nie ma jak u mamy.

mufinka

Odp. RACUCHY :-)

15 listopada 2011

Przetestowałam wiele przepisów na racuchy i polecam ten: http://mojewypieki.blox.pl/2007/09/Racuchy-drozdzowe.html
Osobiście wolę wypieki wytrawne, ale przepis został przetestowany na prawdziwym "racuchożercy" - moim synu - i jest naprawdę bardzo dobry! Jedyna modyfikacja z mojej strony, to to, że ja dodaje dwa jajka, a nie jedno (jak w przepisie). :)))

wika11

Odp. RACUCHY :-)

17 listopada 2011

Mam sprawdzony przepis na racuszki. 1 całe jajko, 1 żółtko, 2 łyżki cukru ,1 szkl. mleka, 1/2 kostki drożdży i mąka. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i zostawić w ciepłym miejscu aż zacznie pracować. Następnie , wbić jajka , miksowac i stopniowo dowadać tyle mąki ,aby wyszła konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić na 30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu. Smacznego.

Odpowiedz

Kucharzeonline

bostea

Przepisów: 0

Ocena: 0

pesto

Przepisów: 0

Ocena: 0

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

Wilczyca666

Przepisów: 0

Ocena: 0

Roxeta

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń