Forum

sałatka z prawdziwkami

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 68

Odpowiedz

orchidea2101

30 grudnia 2009

Witam!
Czy ktoś z forumowiczów / forumowiczek zna może przepis na sałatkę ze smażonymi prawdziwkami? Mam mnóstwo mrożonych prawdziwków i chciałabym je wykorzystać do jakiejś sałatki na Sylwestra, ale niestety nie znam żadnego przepisu. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Pozdrawiam serdecznie

annawk

Odp. sałatka z prawdziwkami

30 grudnia 2009

wydaje mi się , że najlepsza byłaby taka ziemniaczana sałatka: ziemniaki gotowane, kalafior gotowany, smażone prawdziwki, ogórek konserwowy, marchew gotowana, groszek, sos majonezowy i dużo zieleniny. Dla mnie takie połączenie jest super

orchidea2101

Odp. sałatka z prawdziwkami

30 grudnia 2009

Składniki mówią, że jest to świetne połączenie, ale jestem początkującą gospodynią i proszę o dokładne proporcje składników i przepis na sos majonezowy. W każdym razie proszę o więcej szczegółów, bo jestem zupełnie początkująca. Pozdrawiam

annawk

Odp. sałatka z prawdziwkami

30 grudnia 2009

kurcze , ale mi zadałaś temat, wszystko zależy od ilości sałatki jaką chcesz uzyskać, ja bym dała wszystkiego po tyle samo (no- ziemniaków może być nieco więcej), pokrój wszystko w kostykę i możesz dodać jeszcze cebulę , o której zapomniałam. Jesli chodzi o sos majonezowy - tyle samo majonezu i śmietany ( lub jogurtu greckiego) wymieszaj , dopraw, zalej składniki , wymieszaj. Smacznego

Chopin

Odp. sałatka z prawdziwkami

06 stycznia 2010

Używanie prawdziwków do sałatki "ziemniaczanej" to moim zdaniem świętokradztwo - spróbuj czegoś innego:
Prawdziwki pokrojone w plastry o grubości około 1cm uduś na maśle bez dodatku soli czy pieprzu (UDUŚ, a nie usmaż na węgiel - mają być mięciutkie i lekko "zezłocone").
Na oliwie z oliwek, lub na maśle usmaż plastry zielonego avokado (około 0,5cm grubości, wystarczy niewielka ilość tłuszczu - do posmarowania patelni - uważaj, żeby ich nie spalić - mają zmięknąć).
Pokrój w plastry (ok. 0,5-1cm) ser feta lub podobny ser solankowy, jeżeli masz fantazję to możesz użyć mozarelli (ja wolę fetę).
Na oliwie z oliwek usmaż kilkanaście liści szpinaku (wystarczy niecała minuta na patelni).
Pomidory pokrój na mniejsze kawałki wybierając przy okazji nasiona i sok - mają zostać "mięsiste kawałki".
Przyprawianie:
na talerzu ułóż liście szpinaku - możesz go przyprawić niewielką ilością soli i gałki muszkatołowej.
borowiki, ser i awokado odsączone z tłuszczu oraz pomidory przypraw solą i pieprzem, układaj je na szpinaku na przemian (pomidory daj na górę - będzie ładny efekt kolorystyczny).
Jeżeli lubisz przypraw całość posiekaną natką pietruszki, kolendry, bazylii, mięty - wybierz co lubisz (Ja najbardziej lubię pietruszkę).
Możesz jeszcze na górze ułożyć usmażone i obrane krewetki - przypraw je wtedy słodką papryką w proszku (możesz dodać trochę ostrej, ale ostrożnie).
Modyfikacja:
Do prawdziwków nadaje się także seler - należy go pokroić w plastry o grubości ok 1cm, ugotować w białym winie, a następnie dusić (opanierowane lub nie) w tym samym maśle co prawdziwki - nie dodaję wtedy sera - zostawiam po prostu prawdziwki + seler + sól i pieprz, oraz mnóstwo natki pietruszki.
Smacznego

Odpowiedz

Kucharzeonline

owsik

Przepisów: 0

Ocena: 0

betka1

Przepisów: 0

Ocena: 0

MiraSz

Przepisów: 0

Ocena: 0

in_door

Przepisów: 0

Ocena: 0

szybki68

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń