Forum

Schab faszerowany

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 297

Odpowiedz

lukrowababeczka

17 grudnia 2012

Witajcie!!
Otóż ostatnio przymierzyłam się pierwszy raz do pieczenia mięska. Konkretnie schabu faszerowanego pieczarkami i cebulą, zwiniętego później w roladę. Piekłam w rękawie foliowym. Schab nie wyszedł zły, jak na mój pierwszy raz, dobrze smakuje do chlebka, ale trochę ciężko się go kroi, (wydaje mie się, że jest twardy), w smaku nie jest suchy.
I teraz mam 3 pytania:
Czy przed włożeniem do rekawa powinnam go z wierzchu posmarowac olejem, dać kawałeczki masła etc.? (nie zrobiłam tego, posypałam tylko przyprawami).
Czy do rękawa powinnam wlac jakiś bulion, wodę etc.? ( nie zrobiłam tego).
Czy twardość schabu przy krojeniu mogła być przyczyną , że własnie nie zrobiłam tych dwóch rzeczy? Schab miał 1,2 kg. Piekłam ok 1,5godz.
Czekam na wasze cenne porady!!!

Konto usunięte

Odp. Schab faszerowany

17 grudnia 2012

ja moczę mięcho około 12 godzin wczęsniej w przyprawach, można dodac troszkę do marynaty np soli do zmiękczania mięsa, piekę ściśle zawinięty w folię aluminiową, nie smaruje oliwą z wierzchu, zawiajm w folie, kładę do naczynia żaroodpornego, na spód wlewam wodę i tak się to piecze, piekę najpierw 20 minut na 220 stopni potem zmniejszam temperature na 180 i piekę w takiej do końca, jesli chodzi o czas pieczenia to 80 minut na każdy kilogram mięsa, z rękawa wychodził mi suchawy, bo jakby nie patrzec to chudziutkie mięsko i odsłonięty taki się robi, ale spoób z pieczeniem w folii zmienił to i teraz własnie tylko tak robię

lukrowababeczka

Odp. Schab faszerowany

17 grudnia 2012

Czyli mówisz kochana, że lepiej piec jednak w folii aluminiowej? Ja włożyłam do rękawa, a potem do miski żaroodpornej, ale niczym nie przykrywałam. Czy jak zawinę w folię to mam przykryc naczynie? Wiem , że to głupie pytania ale chciałabym zrobic ponownie to mięsko.

Konto usunięte

Odp. Schab faszerowany

17 grudnia 2012

wcale nie głupie pytanie, nie, jak już masz mięsko zawinięte to niczym nie trzeba przykrywać, ja piekę też w ten sposób filet z indyka
https://smaker.pl/przepisy/dania-z-drobiu/pieczony-filet-z-indyka,58044

renka

Odp. Schab faszerowany

17 grudnia 2012

Zrób sobie mój schab i nie będziesz miała wcale żadnego kłopotu ze zrobieniem ,a jaki jest poczytaj komentarzehttps://smaker.pl/przepisy/obiady/schab-gotowany,27754

lukrowababeczka

Odp. Schab faszerowany

18 grudnia 2012

Witaj!
Ja robie to tak:
Schab rozcinam na duży prostokat i przyprawiam mocno, użyłam papryki słodkiej i ostrej, czosnku granulowanego i przyprawy do miesa wieprzowego, sól, pieprz. Kazdy lubi rózne przyprawy, ja uzyłam tych. Wstawiłam na 2 godz miesko do lodówki i przykryłam folią . W tym czasie starłam drobno pieczarki i ser żołty, oraz pokroiłam cebulę w drobną kostkę. Pieczarki usmażyłam razem z cebulą, przyprawiłam solą, pieprzem. Gdy wystygły dodałam posiekana zieloną pietruszkę. Na mięsko wyłożyłam pieczarki, a potem posypałam serem żółtym. Zwinełam w ciasną roladę,posmarowalam jeszcze całą roladę przyprawami, obwiązałam nićmi i włożyłam do rękawa foliowego. Piekłam 1,5 godz. w 170 st.
Pozdrawiam ;-)

Odpowiedz

Kucharzeonline

slodkisenty..

Przepisów: 61

Ocena: 743

Jagienka7

Przepisów: 0

Ocena: 0

malmoz

Przepisów: 2

Ocena: 13

szybki68

Przepisów: 0

Ocena: 0

Marqola

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń