Forum

Schab peklowany ze śliwką

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 761

Odpowiedz

mimi619

21 grudnia 2011

Moi drodzy smakerowicze, wiecie może jak peklować schab, aby można było go upiec na święta? Nie chodzi mi o peklowanie przez 12 godzin, tylko np.: 48 albo więcej.
Pozdrawiam! Liczę na wasze rady i przepisy!c

kaskasz83

Odp. Schab peklowany ze śliwką

21 grudnia 2011

jak najbardziej - zwyczajowo do petlowania mięsa używam kilo soli petlowej na 8 litrów wody - ale to do mięs przeznaczonych do wędzenia. Do pieczenia po petlowaniu proponuję ci zrobić proporcję 10 dkg, soli na litr wody
RADA: pożądnie ponakłuwaj mięso wtedy solanka lepiej wniknie w głąb mięska, jak trzymasz na 48 h to możesz je jeszcze ponastrzykiwać tzn. strzykawką z igłą robić "zastrzyki" mięsu z solanki. Do solanki dodaj jeszcze czosnek, liść, laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach - no i woda w którą wkładasz mięso musi być zimna. Naczynie z mięsem w solance przykryj jakąś pokrywką lub talerzem ale tak żeby choć troszkę było dopływu powietrza i wynieś na balkon na 2-3 dni a jak nie masz balkonu to w jakieś chłodne miejsce. Po wyjęciu z solanki opłucz mięso. Po upieczeniu będzie super różowiutkie

babciaaneczka

Odp. Schab peklowany ze śliwką

21 grudnia 2011

Ja pekluję mięso /schab, karkówka/ w ten sposób: kupuję sól peklową firmy Prymat. Torebka wystarcza na około 1,2 kg
mięsa. Przygotowuję zalewę: gotuję 1,5 l wody, dodaję 10 ząbków czosnku, 4 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.
Po wystudzeniu wsypuję torebkę / około 3 łyżek/ soli peklowej, którą rozpuszczam. Wkładam mięso i zostawiam pod
przykryciem w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie wyjąć z zalewy i upiec z dodatkiem przypraw.

Afrulu

Odp. Schab peklowany ze śliwką

22 grudnia 2011

A ja używam tylko soli kamiennej i przypraw...we wtorek natarłam mięso solą,dużo zgniecionego czosnku,oregano,liśc laurowy pokruszony.Można dodac jeszcze innych przypraw które się lubi.Całośc mocno ucisnęłam w misce i codziennie przewracam.W sobotę rano ściągnę mięso sznurkiem /schab też / i do foli aluminiowej.W brytfance układam mięso i leję wodę.Trzeba tak owinąc mięsko by woda nie dostała się do folii.Piec w zależności od wagi mięsa,około godz.na kilogram.Jeżeli chcemy zrumienione to przed końcem pieczenia otwieram folię.Mięso jest soczyste i smaczne,tak robiła moja mama i ja je robię w ten sposób od lat...bez saletry :) Powodzenia :))

Odpowiedz

Kucharzeonline

jacekzenek

Przepisów: 0

Ocena: 0

wege_garnus..

Przepisów: 0

Ocena: 0

szymjo

Przepisów: 0

Ocena: 0

AnalizaSmaku

Przepisów: 63

Ocena: 455

rosynka

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń