Forum

Sekrety tiramisu

(25)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1980

Odpowiedz

Konto usunięte

15 lutego 2013

Witajcie serdecznie

Jestem początkującą gospodynią domową i chce zacząć swoją przygodę z ciastami. Na początku z tymi bez pieczenia. Moja druga połówka uwielbia tiramisu i chciałam właśnie je zrobić. W internecie jest mnóstwo przepisów, które różnią się między sobą. Czy możecie drodzy smakerzy podać mi wskazówki co do zrobienia pysznego tiramisu?

pozdrawiam

kobra222

Odp. Sekrety tiramisu

17 lutego 2013

Myślę,że to do mnie "pijecie" lippy -25 i kopciuszek.Jeśli gotujecie z kuchnii polskiej tylko to co napisała lippy,to rzeczywiście jesteście mocno ograniczone.Polska kuchnia jest niesamowicie bogata w składniki i przepisy,no ale cóż kiedy wolicie tylko schabowe klepać i niśmiertelny rosół gotować.Niestety jesli chodzi o kuchnię śródziemnomorską to jakość składników ma zasadnicze znaczenie,bo jest to kuchnia prosta,oparta w większości na niewielu produktach,ale najwyższej jakości.Feta ma być fetą,a nie wymysłem znad Wisły.Resztę składników do sałatki greckiej (oprócz greckiej oliwy) możesz podać polskich.Tu nie chodzi o to,by jechać po ser mascarpone do Włoch ,bo jest dostępny w Polsce niemalże w każdym markecie,inne składniki też. Ważnym jest to,żeby nie zbeszcześcić smaku potraw innych kuchni "zastępując" składniki oryginalne polskimi podróbami.Do rosołu też nie daje się kurczaka,tylko kurę ! Z kurczaka to jest wywar ,a nie rosół ,gołąbki się zawija w liście kapusty,a nie przykrywa nimi masę z mięsa i ryżu....itd.Sami profanujecie polską kuchnię przez tzw. ułatwienia i robicie to samo z kuchnią innych narodów.To na szczęście się nie sprawdza i nie chodzi tu o żadne "ą", "ę" , bułkę przez bibułkę, tylko o prawdę gotowania.Opychacie się karkówką,schabem,a dlaczego nie kupicie kaczki,czy gęsi ? Jest o wiele zdrowsza niz świnia i nie wiele droższa .Kupując 1 kg schabu zapłacisz około 20 zł,a za kaczkę 40 (tylko ona waży 2,5 kg).Przeraża was cena,a nie patrzycie na wagę produktu,poza tym zbić schaboszczaka to nie problem,a upiec kaczkę to już macie objekcje.To samo z ziemniakami,lepiej kartoflami żywić rodzinę,zamiast ugotować kaszę.Monotematyczność w popularnej polskiej kuchni jest straszna,na to nie pozwoli sobie żadna szanująca się Włoszka.Rzeżucha,którą w większości polskich domów po świętach Wielkiej Nocy wyrzuca się do śmieci,we Włoszech jest składnikiem pesto,do tego oliwa,czosnek,ser i makaron i już jest danie.Przykłady można mnożyć,więc nie ma się co wściekać,tylko zajrzeć do książek i zweryfikować swoje gotowanie....

Netka34

Odp. Sekrety tiramisu

18 lutego 2013

Nie wiem kobra, jak czesto jadlas dobre tiramisu i gdzie. Bo wlasnie ta masa ma byc taka a nie inna. Polacy tiramisu zwa nawet biszkopt nasaczony kawa. Ludzie, ktorzy kombinuja i poszukuja najlepszych przepisow to najlepsi cukiernicy i kucharze. Nie bede sie klocic, bo to dosc jalowa dyskusja, przypomina mi moja kochana sw pamieci babcie: do zupy dodaje sie zasmazke i basta. a ja nie dodaje i zupy sa pyszne. Ty robisz z bialkami ja bez. Jak wspomnialam i Wlosi sie o to kloca. A ze znam wloski i czytam, to wiem. Tiramisu wlasnie jest ciezkie i to je sie lyzeczka, jest deserem a nie ciastem i muli, bo dodaja za duzo cukru badz innego dziadostwa. Czlowiek ma sie rozkoszowac a nie najesc. Pozdrawiam.

Netka34

Odp. Sekrety tiramisu

18 lutego 2013

P.S. Ludzie, nie dajcie sie zwariowac komus, kto jest jakims schorowanym fanem konkretnej kuchni. WIerutne bzdury. W Polsce w dobrych sklepach dostanie sie oryginalne skladniki, choc drogie. Nawet Wloskie. A kazdy wie, ze kuchnia Wloska czesto jest prosta, nie tak skomplikowana. Rozni sie diametralnie od polskiej, ale to nie znaczy, ze ktos kto tam bywa, zna sie na rzeczy. Bo to tak jakby Slazak walczyl z Kaszubem na noze i racje...kuchenne. Kobra przestan sie cwaniakowac, w tych czasach to polowa Polakow byla we Wloszech, ma tam rodziny, badz mieszka. Wszystko zalezy od regionu, wiec juz nie medrkuj tym polemizowaniem o Tiramisu. To ciezki deser i pogodz sie z tym, bo moze gotuje Twoja ROdzina jak MAsterchef, ale nalezy bywac w restauracjach z gwiazdkami Michelin chociazby i dowiesz sie, jak smakuje ten wloski deser. Nie ma nic z lekkoscia wspolnego:/

kobra222

Odp. Sekrety tiramisu

20 lutego 2013

Weź się Netka walnij w cymbał,bo piszesz jakieś bzdury na zasadzie baba swoje,a dziad swoje.Nigdzie nie poruszyłam tematu jedzenia tiramisu łyżeczką,nie pisałam,że to ciasto.Ciężkie jest tylko wtedy kiedy nażresz się go w ilościach konkretnych.Po jednej porcji jeszcze nikt nie spuchł.To,że niby znasz włoski,to zupełnie nie wiem co ma wspólnego z kulinariami.Każdy Włoch mówi po włosku,co nie znaczy że potrafi gotować ! Co ma do tego MCH zupełnie nie wiem,a w knajpie z gwiazdkami Michelin wcale nie trzeba być ,żeby zjeść pyszne tiramisu.Temat włoskich (oryginalnych) składników w Polsce to ja poruszyłam,więc nie pisz bzdur nieczytaty babiszonie,że są w naszym kraju ,tylko nieco droższe,bo wszyscy o tym wiemy.To,że rodacy jeżdżą do Włoch na wakacje (coraz rzadziej,bo jest drogo) wcale nie oznacza,że stołują się w restauracjach-większość sobie sama gotuje,ewentualnie korzysta z pizzeri.To,że napisałam,że mam od kilkudziesięciu lat rodzinę we Włoszech,to również oznacza to,że jadłam takie rzeczy,których ty nigdy nie będziesz próbować-nawet we śnie.Domowa kuchnia regionalna jest niepowtarzalna,i to właśnie na niej bazują knajpy.Ja mam to niesamowite szczęście,że mogę jeść domową pastę,owoce morza,które jeszcze parę minut wcześniej pływały,a ostrygi których nie lubię na surowo dostaję z grilla z np.pesto z rukoli.Poczytaj trochę o kuchnii Apuli zazdrosna babo... No cóż,jedni maja rodzinę w USA,Angli...itd.ja mam w Italii i jestem niezwykle z tego powodu szczęśliwa...:) Nigdy nie napisałabym żadnego konkretnego przepisu na włoską potrawę,mogę jedynie coś podpowiedzieć,co wynika z dziesiątek lat doświadczeń mojej włoskiej rodziny,bo nie jestem w stanie opisać różnorodności potraw,którymi mogę się czasowo cieszyć.Więc nie pisz mi tu,że na podsatwie gównianych książek możesz cokolwiek powiedzieć o kuchni włoskiej.Trzeba tam BYĆ i jeść w domu,a nie w knajpie pod turystę !

dim7

Odp. Sekrety tiramisu

05 czerwca 2013

Mi udało się znaleźć łatwy przepis na tiramisu na youtube - http://youtu.be/_f0rO7hp9Go Sprawdziłem go już 2 razy i wszyscy goście byli zachwyceni, więc polecam wypróbowanie go.

Konto usunięte

Odp. Sekrety tiramisu

06 czerwca 2013

Polecam : Tiramisu recipe straight from southern Italy :-)

http://jessventure.wordpress.com/2013/03/10/tiramisu-recipe-straight-from-southern-italy/

napiszcie, czy będzie odpowiadał zainteresowanym:-)

pozdrawiam!

Odpowiedz

Kucharzeonline

EdDivide

Przepisów: 6

Ocena: 15

Roxeta

Przepisów: 0

Ocena: 0

Zdzisia65

Przepisów: 0

Ocena: 0

ChickStop

Przepisów: 0

Ocena: 0

Michelee

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń