Forum

sernik

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 791

Odpowiedz

kaska333

06 grudnia 2009

kochani prosze was o rade, sernik mi sie nie udaje zawsze tak pieknie mi wyrasta w piekarniku a jak sie upiecze i wyłacze piekarnik to opada, juz stosowałam chyba wszystko co wyczytałam na temat opadającego sernika ale i to nie pomogło, ma moze ktos jeszcze jakieś pomysły????
stosowałam: min wszystkie składniki tej samej temp., zostawiałam ciasto w piekarniku do ostygnięcia, dodawałam sernix, piana z białek dobrze ubita, itp,

kaska333

Odp. sernik

06 grudnia 2009

chciałam jeszcze dodać ze zawsze mi sie udawał sernik w polsce a teraz jak mieszkam za granicą to moze chodzi o rodzaj sera ale nawet kupowałam polski ser i tez nie wyszło, tylko ze w polsce mieszkałam na wsi i ser miałam swój, nie wiem co robie nie tak ;(((

smaczne

Odp. sernik

07 grudnia 2009

Ja robię Złota Rose-sernik według tego przepisu : https://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/zlota-rosa,23050 i wszystko wychodzi dobrze. Nigdy mi się nie przytrafiło aby ciasto nie urosło. To zależy od tego jak pieczesz ciasto i ile dajesz poszczególnych składników.
Pozdrawiam.

mufinka

Odp. sernik

07 grudnia 2009

Faktycznie, "złota rosa" to rodzaj sernika, który raczej nie opada. Kiedyś często piekłam ten sernik ( wg podobnego przepisu ). Z nim, faktycznie, nie ma problemu. Mnie ten serniczek już się trochę, jednak, znudził ( on jest taki lekki, bardzo puszysty ), i teraz wolę cięższe, tradycyjne serniki. Żeby mi nie opadały i nie tworzył się ten charakterystyczny, wyższy brzeg dookoła ciasta - po wyjęciu ciasta z piekarnika, kiedy jest ono jeszcze ciepłe, odkrawam je od formy do pieczenia. Zostawiam do wystygnięcia w formie. Tradycyjny sernik zawsze, choćby minimalnie, opadnie, ale kiedy okroisz go nożem dookoła, będzie równy na całej powierzchni. :)))

lasuch-09

Odp. sernik

07 grudnia 2009

Ja też chciałabym podzielić się swoim doświadczeniem. Zauważyłam, że jeśli masa serowa jest płynna (np. sernik z rosą) to w czasie pieczenia zbytnio nie rośnie, a po upieczeniu nie opada. Natomiast masy serowe gęściejsze, spulchnione ubitymi białkami czy np. bitą śmietaną w trakcie pieczenia rosną, a później po wyłączeniu piekarnika opadają. Podobnie jak Mufinka okrawam ciasto dookoła i wówczas jest równe. Ja lubię serniki wysokie, dlatego piekę je w mniejszych, wysokich blaszkach. Ciasto na spód robię cieniutkie, a masy serowej jest tyle, aby po wylaniu na blaszkę wypełniała ją prawie pod sam brzeg. Sernik po upieczeniu jest taki wysoki, jak wysoko było masy serowej przed pieczeniem. Nie ukrywam, że uwielbiam serniki w każdej postaci.

Odpowiedz

Kucharzeonline

aba

Przepisów: 0

Ocena: 0

Joanna

Przepisów: 2

Ocena: 124

KulinarnaCh..

Przepisów: 632

Ocena: 6032

PogoOla

Przepisów: 2

Ocena: 13

ski_ttles

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń