Forum

Sok pomidorowy

(8)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 239

Odpowiedz

smakoszkammm

28 września 2010

Podobno sok pomidorowy jest niesamowity jeśli chodzi o zdrowie - w dużym skrócie mówiąc. Postanowiłam , że codziennie będę pić przynajmniej szklankę tego soku. Jest tylko jeden problem - nienawidzę go :(:( W swoim życiu spróbowałam go jeden raz i dość. No ale terasz poszłam po rozum do głowy, ale cóż z tego jak smaki mi się nie zmieniły :(:(. I chciałam Was zapytać, czy ma może ktoś jakiś pomysł, żeby "uprzyjemnić" ten smak??? O tuńczyku zmiksowanym już słyszałam i nie ukrywam, że to już całkiem mnie odrzuca :(:( Proszę o jakieś pomysły i z góry dziękuję :):)

Konto usunięte

Odp. Sok pomidorowy

28 września 2010

Kiedyś też nie lubiłam soku pomidorowego, ale z czasem zmienił mi się smak-spróbuj kupić np z sok pomidorowy z tabasco, chilli lub ziołami włoskimi jest bardziej smaczny pod warunkiem,że lubisz smaki pikantne.

niezapominajka

Odp. Sok pomidorowy

28 września 2010

Sok pomidorowy jest faktycznie zdrowy ze względu na zawartość likopenu - przeciwutleniacza, który chroni nas przed nowotworami. Ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość, wcale nie musisz pić akurat soku pomidorowego, którego nie znosisz. Likopen znajduję się również w ketchupie, przecierze, więc zamiast szklanki soku śmiało możesz zjeść talerz pomidorówki, tosty z ketchupem, bądz np. sos pomidorowy np. z mięsem i makaronem itp. Możliwośći zastosowania tego cudownego i smacznego warzywa jest wiele.

niezapominajka

Odp. Sok pomidorowy

28 września 2010

Jakub zgodzę się z Tobą, że podczas gotowania pomidory tracą niektóre witaminy, ale likopen (składnik niszczący komórki rakotwórcze) zawatry w nich dużo łatwiej i większych dawkach wchłania się do organizmu właśnie po przetworzeniu. Z surowych pomidorów czerpiemy tylko znikomą część tego składnika.

smakoszkammm

Odp. Sok pomidorowy

28 września 2010

Slicznie dziekuję za pdp. Bożena 58 - takie smaki lubię, więc bardzo chętnie wypróbuję Twój pomysł. Niezapominajka, owszem likopen jest lepiej przyswajalny, ale LEKKO przetworzony. A lekko przetworzony to właśnie sok. Poza tym pomidory mają dużo innych witamin i nie tylko, które pod wpływem obróbki jednak ulegają stopniowemu wyniszczeniu. Np, wit C, którą pomidory mają w dużych ilościach. Dziękuję wszystkim za odp. i może jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł, to chętnie skorzystam :):) Myślę że nie tylko ja :)

Odpowiedz

Kucharzeonline

Jaonka

Przepisów: 0

Ocena: 0

Nevermore

Przepisów: 0

Ocena: 0

kazcbar

Przepisów: 0

Ocena: 0

mirkamazur

Przepisów: 0

Ocena: 0

pesto

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń