Forum

Sok z czarnego bzu

(2)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 527

Odpowiedz

Konto usunięte

Odp. Sok z czarnego bzu

16 sierpnia 2012

Sok z czarnego bzu robiła mi moja teściowa (Ś.P) i podsyłała, bym piła,jak byłam w ciąży, był fantastyczny,mam przepis ale sama go niestety nie robiłam, może się skuszę, tylko żeby był zdrowy jego owoce muszą pochodzić z terenów nieprzemysłowych i daleko od dróg
Owoce obrać czarnego bzu obrać z gałązek, jak np. owoce porzeczki (pamiętam z dzieciństwa,że robiło się to widelcem). Dokładnie umyć i osuszyć. Wsypać do garnka, wlać wodę i zagotować przez ok 10minut)
Przecedzić przez gazę lub gęste sitko.Wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Przelać do czystych i suchych butelek lub słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić i wynieść do piwnicy
Proporcje:
ok 1 kg owoców czarnego bzu,
1 szklanka wody
50 dag cukru

kaskasz83

Odp. Sok z czarnego bzu

21 sierpnia 2012

u mnie babcia taki robiła, fakt, że nie za bardzo pamiętam jak bo byłam wtedy mała i mnie to nie interesowało, ale sok widzę, że robi się podobnie jak inne soki z tego rodzaju owoców więc dżem pewnie też. Rozpraż owoce na patelni, jak będą miękkie to przetrzyj przez gęste plastikowe sito aby został czysty miąższ, z powrotem ten miąższ rozprażaj i dodaj cukier tyle i ile potrzeba (ja zawsze robię na smak a nie wg. przepisów) jak się porządnie rozpraży i zgęstnieje (rozdziel smażenie dżemu na kilka etapów - rozpraż i jak jest bardzo gorący wyłącz gaz i daj mu odpocząć i tak do uzyskania odpowiedniej konsystencji - w ten sposób nie spalisz dżemu i szybciej ci odparuje nadmiar wody). Bardzo goracy dżem nałoż do słoików, dobrze zakręć i postaw do góry dnem i zostaw tak aż porządnie wystygnie. Możesz spróbować też zrobić syrop z bzu. Owoce można troszkę pomaltretować, aby puściły więcej soku. Zasyp owoce dużą ilością cukru. Przykryj i zostaw tak nawet do 24h. Pod wpływem cukru wydobędziesz sok z owoców. Przecedź go i porządnie odciśnij owoce, Zagotuj całość i rozlej albo do butelek albo do słoików (jak do sloików to nie zapomnij postawić ich do góry dnem).

Odpowiedz

Kucharzeonline

Ania1310

Przepisów: 0

Ocena: 0

katlus

Przepisów: 0

Ocena: 0

rosynka

Przepisów: 0

Ocena: 0

andy3810

Przepisów: 0

Ocena: 0

hania8712

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń