Forum

Spaghetti carbonarra

(2)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 323

Odpowiedz

terion

10 stycznia 2009

okolo 300 g makaronu
400 ml slodkiej smietanki 30%
250 g boczku (najlepiej aby nie byl zbyt tlusty)
przyprawy (pieprz, sol, oregano)
1 zoltko
swieza bazylia
parmezan (lub jakies tarte twarde sery)

W jednym garnku gotujemy makaron, standardowo procz soli i oleju do wody wsypuje oregano (makaron zmienia kolo na zielonkawy i przejmuje nieco smaku) .
Na 2 gazie w duzej i glebokiej patelni podpiekamy pociety na niezbyt drobne kawaleczki boczek, gdy boczek jest juz ladnie zarumieniony (jesli wytopilo sie duzo tluszczu mozemy go odlac, smietana jest wystarczajaco tlusta) wlewamy do tego smietane. Na wolnym ogniu redukujemy caly czas mieszajac tworzacy sie sos smietanowy. Dodajemy do smaku pieprzu. Gdy sos nam sie juz ladnie zredukowal trzemy troche parmezanu (lub dodajemy tarte twarde sery) co powoduje zgestnienie sosu. odstawiamy patelnie z ognia, odcedzamy makaron (dokladnie) i wrzucamy go do patelni (mozemy polozyc ponownie patelnie na gazie). Gdy wszystko mamy juz wymieszane zdejmujemy patelnie z ognia wbijamy zoltko i mieszamy ponownie (zoltko nie powinno sie sciac).
Makaron wykladamy na talerze dekorujac swieza bazylia i zasypujac z gory parmezanem, ktory na cieplym posilku zacznei sie rozplywac.

Do pelnego radowania sie potrawa polecam lamke wina - tu wedle smaku mozna stosowac biale lub czerwone.

Smacznego

terion

Odp. Spaghetti carbonarra

11 stycznia 2009

Faktycznie, wrzucilem w niewlasciwe miejsce - wrzucilem rowniez do przepisow.

W sprawie, ze z przepisem cos nie tak : Coz akurat przepis przyuwazylem ogladajac jakis program kulinarny prowadzony przez Wlocha lub Szwajcara (nie pamietam teraz). Przetestowalem i okazalo sie smaczne, zaserwowalem to rodzinie i znajomym rowniez im smakowalo. Nie mam pojecia, jak bardzo przepis odbiega od oryginalnego - kuchnia polega rowniez na roznych wariacjach znanych przepisow. Osobiscie uwazam potrawe za smaczna i godna polecenia, potencjalni chetni maja wybor skorzystac z przepisu lub poszukac innego.

Pozdrawiam

Odpowiedz

Kucharzeonline

EdDivide

Przepisów: 6

Ocena: 15

ChickStop

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ania1310

Przepisów: 0

Ocena: 0

darenko

Przepisów: 1

Ocena: 2

Roxeta

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń