Forum

Świąteczny karp

(9)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 59

Odpowiedz

Kurka_domowa

Odp. Świąteczny karp

13 listopada 2012

Według mnie najlepszy jest karp smażony, i taki będzie u nas w święta królował. https://smaker.pl/przepisy/ryby-i-owoce-morza/karp-na-klarowanym-masle,50633 - to przepis idealny.

gocha01

Odp. Świąteczny karp

14 listopada 2012

Moja mama zawsze robiła karpia po żydowsku i ten karp zawsze pierwszy znikał ze stołu.Ja również go jadłam choc strasznie się karpia boję ze względu na ośći.Mama zawsze się denerwowała ,że tak strasznie w nim grzebię i tak długo go jem,ale faktycznie zanim włożyłam kęs do ust dziesięć razy go obracałam,sprawdzałam i grzebałam w nim widelcem czy aby na pewno nie ma ości.Ten lęk został mi do dziś,dlatego zrezygnowałam z karpia na rzecz soli i łososia,czasem żałuję,bo naprawdę lubię karpia,ale lęk jest silniejszy:-) Pozdrawiam

perla1040

Odp. Świąteczny karp

14 listopada 2012

Witam. Bardzo prosze jezeli to jest mozliwe o przepis sernika z rosa, ale na cherbatnikach kruszonych. Kiedys mialam przepis na cherbatniki pokruszone z maslem i gdzie mie zginal. Bede wdzieczna. Serdecznie pozdawiam smakerowiczow.

kobra222

Odp. Świąteczny karp

17 listopada 2012

Mam przepis na karpia z kuchni węgierskiej-bardzo fajny.Na 1 kg karpia : 10dkg słoniny wędzonej,2 duże cebule, 25 dkg pieczarek,15dkg lecza (lub 3 pomidory i 3 papryki),2 szklanki śmietany,50dkg makaronu łazankowego ( ja robiłam z pappardelle),pęczek zielonej pietruszki,papryka słodka,sól,pieprz,10dkg bułki tartej,olej do smażenia.Karpia w dzwonkach posolić-odstawić na 0,5 godz.,otoczyć w bułce tartej,obsmażyć na gorącym oleju,odstawić.Słoninę pokroić w drobną kostkę,zeszklić,zrumienić na niej cebulę,odstawić z ognia,wsypać łyżeczkę słodkiej papryki w proszku,wymieszać.Dodać leczo (lub paprykę i pomidory) i pieczarki pokrojone w cienkie plasterki.Wszystko udusić na półmiękko,przyprawić solą i pieprzem,dodać śmietanę (1 1/2 szklanki).Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie (al dente) ,ułożyć w naczyniu do zapiekania (nasmarowanym tłuszczem) ,na to potrawkę z warzyw,a po środku kawałki ryby (polać je resztą śmietany).Wstawić do piekarnika na 200 st. i zapiec na złoty kolor.Podawać w naczyniu,w którym potrawa była pieczona,przybrać natką pietruszki,ja dodaję jeszcze ósemki cytryny.Jeśli chcecie ,to zamiast słoniny można dodać oleju lub masła (wersja "postna").Oczywiście można takiego karpia przyrządzić z rana a zapiec tuż przed podaniem .Naprawdę fajna potrawa,ja czasami zamiast pieczarek dodaję boczniaki .

Kalamburka

Odp. Świąteczny karp

17 listopada 2012

w moim domu też przygotowuje się tradycyjnie, smażonego, ale uprzednio dość długo leży z przyprawami i cebulką i ma dzięki temu idealny smak. ja go uwielbiam do tego stopnia, że zdarza mi się przyrządzać też latem, świeżo złowionego.

Odpowiedz

Kucharzeonline

fafiatko

Przepisów: 534

Ocena: 10595

balbinka568

Przepisów: 176

Ocena: 2478

Karola2018

Przepisów: 0

Ocena: 0

ewulcia

Przepisów: 0

Ocena: 0

GREGORHSPEED

Przepisów: 2141

Ocena: 47697

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń