Forum

szarlotka

(3)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1371

Odpowiedz

idealnapanidomu

Odp. szarlotka

12 stycznia 2010

Szarlotka wileńska


Składniki:

Ciasto naleśnikowe: 20 dkg mąki, 200 ml mleka, 200 ml wody, 2—3 jaja, 2 dkg słoniny, sól do smaku.


Masa: 1,5 kg jabłek, 25 dkg cukru kryształu, 10 dkg miodu, 5 dkg rodzynków, tłuszcz, bułka tarta do blachy.


Przepis:

Jaja umyć, wybić do miksera, dodać mleko, wodę, mąkę i sól, włączyć mikser na 30—40 sęk. Inny sposób to wlać do naczynia mleko, dodać jaja i sól, dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie dosypać przesianą mąkę ciągle mieszając trzepaczką aż wszystkie składniki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciaslo rozrzedzić wodą do takiej gęstości aby dało się rozlać cienka warstwą i rozprowadzić równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z cukrem, podsmażyć, często mieszając aż nabiorą szklistego wyglądu. Formę wielkości naleśników wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć naleśnikami tak aby przykryte były również jej boki. Jabłka połączyć z miodem i opłukanymi rodzynkami. Smarować naleśniki, układać w formie, jeden na drugim, polać tłuszczem i zapiec w gorącym piekarniku. Następnie wyjąć z formy, pokrajać. Podawać na gorąco, polaną śmietaną i sokiem wiśniowym.

idealnapanidomu

Odp. szarlotka

12 stycznia 2010

Szarlotka z jabłkami


111_1
111_2
111_3
111_4
111_5
Ocena: 0.00/0
Składniki:

Ciasto: 25 dkg mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 8 dkg cukru pudru, 2 żółtka.


Masa: l kg jabłek, 10 dkg cukru kryształu, 2 dkg cukru pudru, 5 dkg rodzynków, jajo, l dkg bułki tartej, cynamon do smaku.


Przepis:

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami utartymi z cukrem, zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkować, podzielić na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć blachę lub tortownicę tak aby przykryte były również boki na wysokość 2 cm i podpiec w gorącym piekarniku na jasny kolor. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z bułką tartą, opłukanymi rodzynkami, cukrem kryształem i startym cynamonem, nałożyć na podpieczone ciasto, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałym ciastem, posmarować rozmąconym jajkiem, nakłuć widelcem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, posypać cukrem pudrem i pokrajać w kwadraty.

Odpowiedz

Kucharzeonline

slodkisenty..

Przepisów: 83

Ocena: 1075

ski_ttles

Przepisów: 0

Ocena: 0

intima

Przepisów: 1

Ocena: 8

Joanna

Przepisów: 2

Ocena: 123

klimas

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń