Forum

tort urodzinowy:)

(10)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 129

Odpowiedz

ulunia1986

18 lipca 2011

Kochani!
Niebawem moja mama ibchodzi okrągłe urodzinki z tej okazji organizuję dla niej przyjecie niespodzianke , chciałabym rowniez upiec pyszny tort, zalezy mi bardzo na tym aby był pyszny i elegancko wygladał ,jednak kompletnie nie wiem jaki zrobic mamcia lubi ciasta czekoladowe a pozostali goscie niespecjalnie chcialam ozdobic go masa cukrowa wiec smietana odpada sama juz nie wiem,,,,
Bardzo serdecznie prosze o rady :)
Z gory dziękuję
Pozdrawiam:)

Annuar

Odp. tort urodzinowy:)

18 lipca 2011

Skoro jest mała niezgodność smakowa między mamą a gośćmi to może czekoladowy biszkopt przekładany jasną masą albo odwrotnie - jansn biszkopt z czekoladowym kremem? Jeśli nie masz doświadczenia to z moich obserwacji zawsze sprawdza się tort (ciemny biszkopt nasączony alkoholem) posmarowany konfiturą wiśniową z ubitą z żelfixem śmietaną kremówką - a jest łatwy w wykonaniu. Mnie się wydaje - może się mylę - że dekorowanie masą cukrową jest trudniejsze niż śmietaną i wymaga większej wprawy.

Basiulec

Odp. tort urodzinowy:)

18 lipca 2011

To zrób może mały torcik czekoladowy specjalnie dla mamy, a jakieś inne ciacho dla reszty gości, ciekawe przepisy na ciasta napewno znajdziesz na smakerze. Ja osobiście robię dla gości zawsze torcik z bitą śmietaną( +śmietan fix) i mieszane biszkopty, a na górę możesz dać również masę cukrową, ja daję i jeszcze ani razu mi nie opadl, a przepis na masę znajdziesz u mnie na profilu i jest super! Robiłam już 8 razy i za każdym razem wyszła! Pozdrawiam i powodzenia! :)

margo21

Odp. tort urodzinowy:)

18 lipca 2011

Polecam torta z moich przepisów .Na wierzchu jest dużo startej czekolady.Wszystkim gościom i tak nie dogodzisz,pomyśl o mamie ,wszak to jej święto !

Kasius23

Odp. tort urodzinowy:)

18 lipca 2011

Podam Ci chyba mało oryginalny pomysł, ja bym po prostu zamówiła tort w cukierni - taki jaki mama lubi najbardziej. I to nie z lenistwa czy z niechcenia, tylko dlatego, że jak się tak bardzo bardzo bardzo starasz, a na pewno się będziesz starać, to najczęściej coś się nie uda, czego oczywiście nie życzę :)

Annuar

Odp. tort urodzinowy:)

19 lipca 2011

Kobra01:
Przepraszam, ale widać, że nie pieczesz ciast ;)
Śmietan-fix to specjalnie stworzony "usztywniacz" właśnie firmy Oetker stosowany do ubitej śmietany kremówki.
Świetnie usztywnia kremówkę, moim zdaniem lepiej niż zwykła żelatyna i jest łatwiejszy w użyciu.

margo21

Odp. tort urodzinowy:)

19 lipca 2011

Jeśli o mnie chodzi nie używam żelatyny w ogóle ,jest ona robiona ze sproszkowanych kości i jak o tym pomyślę to mnie mdli.Natomiast używam śmietanfixu do tiramisu i do bitej śmietany.Całkiem inna jest konsystencja śmietany z galaretką a inna ze smietan fixem .Z galaretką to jest ptasie mleczko raczej.

Hanyska

Odp. tort urodzinowy:)

19 lipca 2011

Będę sie upierała,że najlepsza jest 36 % a nawet 30 % ubita bez żadnych fixów, i gdy jest odpowiednio schłodzona przed ubijaniem i po,nie rozpuszcza się, ale musi być przechowywana w lodówce.Ma najlepszy, naturalny smak śmietany, a nie jakiś prochow!

ulunia1986

Odp. tort urodzinowy:)

19 lipca 2011

Kochane dziekuje wam serdecznie za rady:)

co do smietany to ja np fixów nie uzywam , czasem szczegolnie w lecie dodaje odrobine żelatyny , jednak wiadome jest ze najlepiej byloby nie dodawac nic........

Konto usunięte

Odp. tort urodzinowy:)

20 lipca 2011

Jestem też za ubitą śmietaną bez fixów, odpowiednio schłodzona, jest ok i tak jak Kobra pisze trzeba zjeść do 2 dni.Na pierwszy raz polecam tortową 36 % firmy Łowicz,mocno schłodzić i ubijać, potem na ciasto i znów do lodówki,jest pycha!

Odpowiedz

Kucharzeonline

ewulcia

Przepisów: 0

Ocena: 0

slodkisenty..

Przepisów: 86

Ocena: 1120

wiki002

Przepisów: 0

Ocena: 0

bobek15

Przepisów: 0

Ocena: 0

pysznyprzep..

Przepisów: 31

Ocena: 204

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń