Zgłoś nadużycie
01 maja 2014
sluchajcie co sadzicie o tym ze abarbar i szczaw bardzo zle wplywaja na nasze zdrowie? jem je od dziecinstwa i nigdy nic mi nie dolegalo;) wiem ze wiaza one wapn ale czy az w takim stopnoiu by go sobie odmawiac w sezonie? ostatnio nawet moje sasiadka sie bardzo zdziwilia gdy powiedzialam ze gotowalam barszcz sczawiowy....i w dodatku dalam dziecku(jak moglam;) ) jak to jest u was ? jecie czy nie? ja nie zamierzam rezygnowac z barszczu czy ciasta czekoladowego z musem rabarbarowym;) mniam...;)
Zgłoś nadużycie
Odp. trujacy rabarbar i szczaw?
19 maja 2014
Kochane, nie dajmy się zwariować. Rabarbar, szczaw, botwinka...wszystkie trzy zawierają kwas szczawiowy. Ale przecież nie jemy codziennie barszczu szczawiowego ani ciasta z rabarbarem bądź kompotu. Nawet w sezonie :)
Kwas szczawiowy wiąże się w wapniem, tworząc szczawian wapnia, który trudno się rozpuszcza. To z kolei wiąże się z kamienicą nerkową i ewentualnym brakiem wapnia, co powodować może u dzieci opóźnienia w tworzeniu kośćca. Żeby to uzmysłowić, mogę jeszcze dopisać iż kwasu szczawiowego używa się do usuwania rdzy. Ale coca colę bądź pepsi też się do tego używa a jakoś ją pijemy ;)
Więc wszystko z rozsądkiem a będzie dobrze, bo ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych.
Pozdrawiam,
A.