Forum

Zakwas do chleba

(5)

Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny

Liczba wyświetleń: 1860

Odpowiedz

mufinka

Odp. Zakwas do chleba

21 lutego 2011

Jeżeli Twój zakwas jest jeszcze bardzo młody, to nie będzie pracował ani pachniał zbyt intensywnie. Nabiera "mocy" z wiekiem. Kiedy jest już bardzo aktywny, to -faktycznie- pachnie dość mocno.

Sugarspice

Odp. Zakwas do chleba

22 lutego 2011

Czy ktos posiada wyprobowany sposob na zakwas? Ja zupelnie nie mam szczescia (albo cierpliwosci) Probowalam wielokrotnie przepis z pewnego blogu Pracownia Wypiekow ale jakos mi nie wychodzi... pomocy ;)

mufinka

Odp. Zakwas do chleba

22 lutego 2011

Spróbuj wg przepisu Dorotus z "Moich wypieków": http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Zakwas.html
Robiłam zakwas z tego przepisu, sprawdzone - wychodzi OK. Jedyne, co mogę Ci doradzić, to duuużo cierpliwości ;)
Ja kilkakrotnie miałam ochotę wyrzucić cały słój i zaprzestać zabawy. Wyglądało, jakby tam nic się nie działo, myślałam, że zakwas mi "zdechł". Spokojnie, on cały czas pracuje, tylko, jak jest młodziutki, to - prawie niezauważalnie. Jeśli nigdzie nie widać śladu pleśni, to wszystko jest w porządku. A kolorem, zapachem czy konsystencją się nie przejmuj, ON się może zachowywać bardzo różnie. ;)
Powodzenia przy produkcji zakwasu, a później - pysznych, domowych wypieków na jego bazie!

Odpowiedz

Kucharzeonline

izaa_a

Przepisów: 510

Ocena: 17547

grklon

Przepisów: 3

Ocena: 8

Joanna

Przepisów: 2

Ocena: 123

limonka03

Przepisów: 0

Ocena: 0

Bobsonkz

Przepisów: 0

Ocena: 0

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń