18 maja 2011
Czy gotujecie? Jesli znacie dobry przepis na kalarepową to podzielcie się .Dzieki,
Forum
Pokaż odpowiedź chronologicznie Od najwyższej oceny
Liczba wyświetleń: 346
Odpowiedz18 maja 2011
Czy gotujecie? Jesli znacie dobry przepis na kalarepową to podzielcie się .Dzieki,
18 maja 2011
Ze samej kalarepy nie gotowałam,ale dodaję ją do zup jarzynowych,no i na surowo lubię pogryzac.
Ciekawe? 1 Kto głosował? Cytuj
18 maja 2011
Z samej kalarepy nie jadlam,ale mysle,ze bardzo dobrze smakuje w polaczeniu z kalafoiorem-np.jakoo krem!
18 maja 2011
ZNAJOMA ROBI WRAZ Z LISCMI KALAREPY!NAWET DOBRE.
18 maja 2011
Ja robilam zupe kalarepowa tak jak jarzynowa,ale z przewaga kalarepy,dobra,fajny,ciekawy smak-jesli ktos lubi kalarepe!
18 maja 2011
Kaparepa najlepsza jest na surowo-szkoda jej do zupy!
19 maja 2011
Zupa z kalarepy jest bardzo popularna na Śląsku,kalarepa po naszymu to oberiba.
Przygotowywuje się ją różnie, ile kucharek,tyle pomysłów.
Moja wersja jest taka:
3 młode oberiby,umyć pokroić w kostkę,liście w niewielkie paski,
kilka ziemniaków obrać i pokroić w kostkę,2 marchewki pokroić w krążki,
warzywa przesmażyć na maśle, zalać wcześniej ugotowanym rosołem,dodać ziemniaki i gotować do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną zieleninę (koperek, natka pietruszki),
zabielić śmietaną (jeżeli ktoś chce by zupa była bardziej gęsta zamiast śmietany można do zupy zrobić jasną zasmażkę z mąki)
zupa z oberiby najlepiej smakuje z młodych warzyw wychodowanych na swojej działce.
19 maja 2011
NA slasku sie nie je zup bezmiesnych,bo by gornicy na dolku pomdleli!
19 maja 2011
kalarepki pokrojone w paski duszę ,dodaję pokrojoną paprykę ,liście lubczyka ,sól ,pieprz oraz lekką zasmażkę na maśle ,polecam .
Kucharzeonline
Na skróty