Do góry

Bake off

Gruszka i spółka Marcina - przepis z "Bake Off..."

W siódmym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Marcin zaprezentowała jurorom przepis na tort.

Biszkopt
200 g orzechów włoskich
200 g orzechów makadamia
4 jaja (rozmiar L)
154 g cukru
7/10 łyżeczki proszku do pieczenia
1½ łyżki oleju
4-5 czubatych łyżek mąki pszennej

Poncz
150 ml naturalnego soku gruszkowego

Konfitura z gruszek
2 kg gruszek (odmiana limonera)
100 g brązowego cukru
1 łyżeczka tartego cynamonu
½ łyżeczki tartego kardamonu

Krem do obłożenia
200 g śmietany 36%
200 g serka mascarpone
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki cukru pudru
ziarenka z dwóch lasek wanilii
ekstrakt z wanilii do smaku

Dodatki
300 g chudego boczku w kawałku
70 g sera camembert

Dekoracja
1-2 gruszki (ma powstać 10-12 plastrów)
3 łyżki brązowego cukru

Złożenie
1 ćwiartka gruszki

Biszkopt kakaowy
Piekarnik nagrzać do 160°C z termoobiegiem. Orzechy włoskie i makadamia zaparzyć we wrzątku i posiekać lub zmiksować na drobne kawałki. Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić je z cukrem do uzyskania lśniącej, sztywnej masy. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Połączyć z proszkiem do pieczenia, olejem i mąką. Na końcu wrzucić orzechy. Wyłożyć dno okrągłej blaszki o średnicy 20 cm papierem do pieczenia i przełożyć masę biszkoptową. Piec przez około 40 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy blaty.

Poncz
Biszkopty namoczyć. W dwóch blatach zrobić na środku dziurę.

Konfitura z gruszek
Gruszki obrać, pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka lub na patelnię. Posypać brązowym cukrem, dodać przyprawy i smażyć do zredukowania płynu oraz miękkości. Zblendować i wystudzić.

Krem
Śmietanę ubić do ¾ sztywności. W osobnym naczyniu wymieszać serek mascarpone, sok z limionki, cukier puder, ziarenka z laski wanilii i ekstrakt waniliowy.

Dodatki
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni (ma być chrupiący). Przełożyć na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Ser pleśniowy pokroić w kostkę.

Dekoracja
Gruszki pokroić w plastry (będzie potrzebne około 12 plastrów). Owoce rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem i wstawić na 40-50 minut do nagrzanego do 70°C piekarnika. Po wysuszeniu pozostawić do ostygnięcia.

Złożenie
Pierwszy blat umieścić na papierowym podkładzie do ciasta. Nasączyć ponczem, wyłożyć połowę konfitury, przykryć biszkoptem. Nasączyć, posmarować pozostałą konfiturą i przykryć trzecim blatem. Znów nasączyć. Do otworu na środku ciasta wsypać smażony boczek oraz ser pleśniowy. Białym kremem obłożyć boki i górę ciasta, wygładzić. Na środku ułożyć ćwiartkę gruszki, na bokach przytwierdzić wysuszone plastry. Ciasto wstawić do lodówki, by się schłodziło.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń