I półfinał BlogerChef'a - w barwach mistrzów EURO 2012

Od niespełna miesiąca blogerzy kulinarni mogą zgłaszać swoje propozycje dania głównego i przystawki lub dania głównego i deseru inspirowanego kuchnią śródziemnomorską. Spośród przesłanych przepisów wybranych zostanie osiem. Ich autorzy będą mieli okazję wspólnie ugotować zgłoszone dania. Pod okiem znanych szefów kuchni - Mirka Drewniaka oraz Jarosława Walczyka.

Gotowanie w barwach Hiszpanii

Półfinałowe gotowanie blogerów odbędzie się w czterogwiazdkowym hotelu Mistral Sport w Gniewinie k. Gdańska. Jest on częścią centrum konferencyjno-sportowego, które gościło reprezentację Hiszpanii podczas EURO 2012. Malowniczo położony ośrodek zachwyca swym wystrojem - utrzymanym w barwach Mistrzów Europy i Świata w piłce nożnej. Myślę, że tak piękne miejsce będzie sprzyjało nie tylko konkursowemu gotowaniu, ale i integracji blogerów. Hotel ma niesamowity klimat. Nie brakuje w nim miejsca by zaszyć się na herbatkę połączoną z wymianą kulinarnych doświadczeń, mówi organizatorka BlogerChef'a Katarzyna Szatkowska.

Jeszcze sporo przed nami

Cieszymy się, że konkurs spodobał się blogerom. Wdzięczni jesteśmy również restauracjom, szefom kuchni, naszym patronom medialnym oraz partnerom za chęć współpracy. To dzięki nim przygotujemy jeszcze sporo niespodzianek dla uczestników - zapowiada Marek Bielski, organizator konkursu.

Do zobaczenia w Gniewinie

Nie pozostaje zatem nic innego jak przypomnieć blogerom kulinarnym, że do końca listopada mogą przesyłać przepisy na dania i desery kuchni śródziemnomorskiej, korzystając z aplikacji konkursowej dostępnej pod adresem: https://www.facebook.com/blogerchefpl. A następnie stworzyć je w Gniewinie, w murach komfortowego hotelu i restauracji Mistral Sport - wnętrza, które sprzyja wyzwalaniu nowych pomysłów i pozytywnej energii oraz rozwijaniu kulinarnej pasji. Ponieważ kuchnia hotelu MistralSport specjalizuje się w daniach kuchni hiszpańskiej, uczestnicy konkursu będą mieli okazję wiele się o niej dowiedzieć. A wszystko już 19 stycznia 2013 r.


Blogerzy o konkursie

Adrianna Łabęda: Konkurs BlogerChef to prawdziwa gratka dla blogerów. Sama jestem jedną z nich i oczywiście, biorę udział w konkursie. Według mnie jest to konkurs na najwyższym poziomie, przygotowany z rozmachem. Strasznie podoba mi się koncepcja całego przedsięwzięcia. Myślę, że BlogerChef daje naprawdę wspaniałą okazję na pokazanie swoich umiejętności, w połączeniu ze świetną zabawą, pasją blogerów kulnarnych i nutką rywalizacji. Każdy może się wykazać, udowodnić co potrafi i pokazać, że zna się na kuchni. Do tego wspaniałe nagrody. BlogerChef to inspirująca przygoda!

Marioła Grzęda: Zdecydowałam się na udział w konkursie bo gotowanie jest moim konikiem, pasją. I chcę ją rozwijać. Połączenie warsztatów i rywalizacji to świetna okazja do nauki oraz doskonalenia swoich umiejętności. Zwłaszcza, że oceniać nas będą profesjonaliści. Ten konkurs daje możliwość poznania smaków świata oraz ciekawych miejsc, ponieważ każdy etap to kuchnia innego regionu. Poza tym spotkania będą się odbywać w różnych miastach. Mam nadzieję na dobrą zabawę i poznanie ludzi zakręconych na punkcie kulinariów tak jak ja. Dla mnie będzie to przede wszystkim nauka połączona z dobrą zabawą. Będę robić to co kocham. Czyli gotować.

Grażyna Cholewicka: Konkurs "Bloger Chef" to dobry sprawdzian umiejętności dla blogerów kulinarnych, poza tym okazja do spotkań z innymi blogerami i wspólnego gotowania. Początkowe zadania polegają na napisaniu przepisu i dołączeniu do niego zdjęć - czyli tego, co robimy w notce na blogu. Tyle, że poddajemy to ocenie jury i możemy się dowiedzieć, co o naszych przepisach sądzą fachowcy. Dalsze etapy będą polegać na gotowaniu na żywo. To ciekawe doświadczenia - wcielić się na chwilę w rolę szefa kuchni i mieć do dyspozycji zespół gotujący dania z naszych przepisów albo być członkiem takiego zespołu i wspólnie pracować na sukces grupy.


Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska - dietetyk, autorka bloga kulinarnego "W Krainie Smaku". Zajmuje się też organizowaniem i prowadzeniem wydarzeń kulinarnych oraz o tematyce żywieniowej. Ponadto jest ekspertem-dietetykiem portalu opiekanadchorym.pl i doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu.

Marek Bielkski - twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego "Doceń polskie", którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu "Doceń polskie" zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.

*Konkurs dla BlogerChef, który wystartował 1 listopada spotkał się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem w środowisku blogerów kulinarnych. Zgłoszeń i fanów na Facebooku przybywa każdego dnia. Wiadomo już, że pierwszy półfinał z gotowaniem na żywo odbędzie się w ekskluzywnym hotelu Mistral Sport będącym Centrum Pobytowym reprezentacji Hiszpanii - Mistrzów EURO 2012.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 133

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11
Informacje Klasyk, który nigdy się nie znudzi. Jak wybrać najlepszą kiełbasę na grilla?

Majówka to świetna okazja do rozpoczęcia sezonu grillowego. Wiele osób nie może doczekać się soczystej karkówki czy szaszłyków. Jednak większość wy...

28